Foto

Koruna slábne, podraží
dovážené zboží i benzin

21. 7. 2012

Česká měna oslabila vůči dolaru nad hranici 21 Kč/USD. Na tak nízké úrovni byla naposledy koncem června roku 2010. Vůči euru pak koruna klesla na 25,59 Kč/EUR.

Bude-li oslabování domácí měny pokračovat, projeví se to zanedlouho zdražením zboží dováženého především z dolarových oblastí. Obchodníci ho budou muset nakupovat za více peněz a rozdíl si částečně naúčtují do konečných cen pro spotřebitele. Zároveň je nutné počítat i s vyššími cenami benzinu, neboť ropa, z níž se vyrábí, se obchoduje také v dolarech.

Českou korunu bohužel ovlivňují především špatné zprávy z eurozóny. Kromě již tradičního „řeckého seriálu“ to bylo před pár dny snížení úvěrové spolehlivosti Itálie na úroveň Kazachstánu, negativně také zapůsobila nová prognóza španělské vlády, která (po předchozí žádosti o pomoc tamním bankám ve výši 100 miliard eur) ohlásila pokles ekonomiky i v příštím roce.

„Dalším negativním impulzem bylo oznámení Evropské centrální banky, že přestane přijímat řecké dluhopisy jako kolaterál (do zástavy čili na krytí např. úvěrů – pozn. redakce),“ řekl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Optimisticky se situace pro korunu nevyvíjí ani doma – poslední (zhoršená) prognóza ministerstva financí předpokládá letošní pokles české ekonomiky 0,5 procenta a příští rok růst jedno procento. (Ještě v dubnu se počítalo s příznivějšími čísly -0,2 % a +1,3 %).

Negativní vlivy evropské dluhové krize však nepociťuje jen česká měna – citelně se projevuje například na kurzech maďarského forintu a polského zlotého.

Česko eurozóna koruna
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.