Jmelí přináší štěstí a lásku

Jmelí přináší štěstí a lásku

22. 12. 2015

Darovaná symetrická kytička s velkými listy a spoustou kuliček. Jmelí může viset v domácnosti celý rok, ale když ztratí poslední kuličku, má se spálit. Oheň z jmelí zahání vše špatné. Pod jmelím můžete políbit kteroukoli ženu, nejen tu svoji. Ale musí mít kuličky. A po polibku se má vždy jedna kulička utrhnout. Opatrně, jsou jedovaté.

Jmelí je poloparazit, ale je zákonem chráněné. Každý prodejce musí mít certifikát, odkud jmelí pochází. Zákon o lesích říká, že povolení k trhání vydává majitel lesa. Každým rokem vyroste kolínko, rozvětvuje se. Na okrasu je nejlepší šesti až osmileté jmelí. Ale velký trs může být až třicet let starý. Barva rostliny se liší tím, na kterém stromě vyrůstá. Nejzelenější je na vrbě. Žluté není oschlé, vyrostlo na lípě.

Jmelí je léčivá rostlina na snížení vysokého tlaku, na revma, psychické problémy a proti rakovině. Chutná jako zelený čaj. Nevaří se ovšem, jen se dlouho luhuje ve studené vodě. Na půl litru vody 8 gramů jmelí. Jen pozor na kuličky.

Tinktura se připravuje z čerstvě nasekaného jmelí (nebo sušené drogy z lékárny). Zalijeme čistým lihem nebo bezbarvou pálenkou (vodka, žitná), aby bylo dobře potopené. Necháme na tmavém místě vylouhovat 6-8 týdnů, občas protřeseme. Přecedíme, vymačkáme, necháme několik dní usadit a pozorně slijeme. Užíváme dlouhodobě 15-20 kapek tinktury, ne více, ve sklenici vody naplněné do poloviny, dvakrát až třikrát denně.

V období Vánoc má jmelí symbolický význam. Lidé si ho spojovali s mýty a magickou silou, protože bylo zelené i v zimě, kdy okolní příroda spala. Považovali ho za poselství bohů. Stejně tak věřili, že jmelí udržuje vztahy mezi lidmi, protože i bobule jmelí lepí k sobě. Podle jedné pověsti bylo jmelí dříve strom, z kterého byl vyřezán kříž, na němž byl ukřižován Kristus. Strom pak hanbou seschl. Ať nám přinese všem štěstí !

příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.