Friedrich Dürrenmatt, mistr absurdního dramatu
Friedrich Dürrenmatt; ILUSTRAČNÍ FOTO: pinterest.com

Friedrich Dürrenmatt, mistr absurdního dramatu

13. 12. 2015

Švýcarský spisovatel a malíř Friedrich Dürrenmatt, který zemřel před čtvrtstoletím 14. prosince 1990, se proslavil hlavně absurdními dramaty, strhující jsou ale i jeho prozaické texty. Ke klasice německy psané literatury patří Soudce a jeho kat (1952), původně vycházející na pokračování v časopise, světový věhlas mu pak přinesly divadelní hry Návštěva staré dámy (1956) a Fyzikové (1962). Svá díla ovšem až do konce života přepisoval a vylepšoval.

Dürrenmatt přišel na svět 5. ledna 1921 ve švýcarské vesnici Konolfingen v rodině evangelického faráře, už jako dítě utíkal do světa fantazie. Studiím filozofie, teologie a literatury moc nedal, o to náruživěji psal a maloval. V roce 1947 způsobil v Curychu skandál se svojí hrou Psáno jest (později přepracovanou na Novokřtěnce) a hodnou chvíli trvalo, než se někdo odvážil uvést jeho další kus. Dürrenmatt, v té době již otec od rodiny, se protloukal, jak se dalo.

Z největší nouze jej vytáhly detektivní romány Soudce a jeho kat a Podezření, rodinný rozpočet pak vylepšily i úspěšné rozhlasové hry pro německá rádia. Návštěvu staré dámy, kterou čeští diváci znají i díky televiznímu filmu z roku 1999 s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, pak na jeviště uvedl již jako mezinárodně známý autor.

Sílu své osobnosti využíval Dürrenmatt i mimo oblast kultury, například v roce 1968 odsoudil okupaci Československa a v roce 1977 podpořil Chartu 77.

 

knihy literatura spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.