Dárek pro partnera. To je oříšek!
Ilustrační foto: ingimage.com

Dárek pro partnera. To je oříšek!

15. 12. 2015

 

Vybrat vánoční dárek pro muže je pro mnoho žen neřešitelný rébus. A z druhé strany platí totéž. Trefit se do vkusu partnerky, je obtížné, stěžují si pánové. 
 
Britská společnost Gift Card dělala mezi ženami průzkum na téma, co nerady vidí pod vánočním stromečkem jako dárek. Nejačastěji znělo: Spodní prádlo, pomůcky do domácnosti a pomůcky či poukazy na cvičení a hubnutí. Mužů se tatáž společnost ptala: Co si myslíte, že je nejvhodnějšídárek pro vaši partnerku? Odpovědi: Spodní prádlo, pomůcky do domácnosti, pomůcky či poukazy na cvičení či hubnutí. 
 
Zní to legračně, ale psychologové se shodují, že to, jak se partneři jeden druhému umí trefit do vkusu dárkem, hodně vypovídá o tom, jaký je mezi nimi vztah. Tady je zkušenost třiašedesátileté Ireny z Ostravska. Rozvedla se v padesáti letech, po téměř třicetiletém manželství, teď žije s novým partnerem.
 
"Můj bývalý muž mi kupoval drahé dárky, ale nikdy jsem z žádného neměla opravdovou radost. Jeden rok jsem měla pod stromkem honosný zlatý náhrdelník, přestože náhrdelníky nenosím, protože mám silný krk. Jenže toho on si nikdy nevšiml. Další rok mi dal kožešinový límec kolem krku, přestože jsem každoročně posílala peníze spolku, který bojuje proti vyrábění oděvů z kožešin. Jenže o to, co zajímá mě, seon nikdy nezajímal," vypráví.
 
Kamarádky jí říkaly, že je malicherná a rozmazlená, protože každá žena by za šperk či kožešinu měla být vděčná. A navíc se říká, že se darovanému koni nemá hledět na zuby, že ano. Jenže Irena má novou zkušenost s novým partnerem.
 
"Loni mi dal k Vánocům velký obraz. V rámu je za sklem koláž fotografií z míst, kde jsme spolu byli, doplněná různými obrázky z časopisů a slovy, která pro mě mají určitý význam. Prostě my dva víme, co tím chtěl říct. Když jsem ten obraz rozbalila a pečlivě si ho prohlédla, začala jsem plakat dojetím. Dal si práci, myslel na mě, přemýšlel. Ten obraz mám v obýváku a pokaždé, když si ho znovu a znovu prohlížím, dochází mi, jak partnera miluju," vypráví. 
 
Velmi častý dárek, který muži kupují ženám, je už zmíněné spodní prádlo. Noční košilky, župánky, kalhotky, podprsenky. "Právě na tom, zda mužumí vybrat spodní prádlo, se ukáže, jaký má ke své partnerce vztah, zda ji vnímá, zda ji zná," říká Helena Konarovská, která je považována za jednu z největších odbornic na správný výběr spodního prádla. Do jejích obchodů před Vánoci míří hodně mužů.
 
"Miluju ty, kteří vytáhnou podprsenku a přiznají, že ji vytáhli ze špinavého prádla, protože si všimli, že právě tu žena nejvíce nosí. To je pak ideální výběr a kdyžvybereme model přesně podle ní, zaručeně mají doma úspěch," vysvětluje. 
 
Ovšem realita bývá jiná. Něco o ní ví dvaapadesátiletá Helena z Brna. "Můj muž mi loni koupil noční košili. Nevím, co ho to napadlo, ale jekrajková a o dvě čísla větší. Opravdu v ní vypadám úděsně, ale když jsem se ho zeptala, co ho to napadlo, naštval se. Pro mě je to důkaz, ženad dárkem nepřemýšlel, že je mu jedno, co mi koupí. Prostě hmátl po první věci, kterou někde viděl." 
 
Ale nemysleme si, že jen ženy lamentují nad tím, že partneři nevěnují výběru vánočního dárku dost pozornosti. "Nevím proč každý rok dostávámod partnerky svetr, když mám svetrů přes dvacet a rozhodně je všechny nevynosím. Když jsem jednou při rozbalování dárku zažertoval slovy "taktam určitě bude svetr" manželka se rozzlobila," říká osmapadesátiletý Vratislav z Ostravy. 
 
Problém spočívá v tom, že mnoho žen od dárku od partnera zároveň vyžaduje jakési ujištění, že na ní dotyčný myslel, že ho zajímá, po čemtouží. Z dárku se snaží vyčíst, jak muž na tom s city k ní vlastně je. Zatímco mnoho mužů takto komplikovaně neuvažuje. Prostě chtějí něco koupit a tak se zeptají první prodavačky a je to. A ještě jedna věc, ve které se partneři o Vánocích neshodují a zřejmě se ani letos neshodnou. Ve výši částky, kterou je vhodné o Vánocích utratit. 
 
Z průzkumu společnosti Era nyní vyplývá, že česká domácnost utratí letos za dárky k Vánocům průměrně pět a půl tisíce korun. A muži jsou vtomto směru spořivější. Zatímco muž v průměru kupuje dárky pro pět lidí z nejbližšího okruhu rodiny, ženy kupují dárky kromě rodiny taky kamarádkám, kolegyním z práce, ba i sousedkám. "Však to jsou levné věci, říká vždycky moje žena a hromadí kupy blbostí, které pak dává jako dárky," říká už zmíněný osmapadesátiletý Vratislav.
 
"Jenže, když se to sečte, rozháže takhle dva až tři tisíce, zatímco já bych raději tytisíce investoval do jednoho pořádného dárku společného pro nás oba. Ať už by šlo o něco do domácnosti nebo třeba o nějaký víkendový pobyt," vysvětluje. 
 
Každopádně jsou Vánoce událostí, která dovede pořádně prověřit pevnost a kvalitu partnerských vztahů. Tak už proto stojí za to nad výběrem dárku zapřemýšlet, ať si tím nezaděláváme na zbytečné hádky a nevraživost ve dni, který má být jedním z nejhezčích v roce.

 

Vánoce vánoční dárky
Hodnocení:
(3.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.