Jako první při vzpomenutí na Vánoce se mi vybaví šťastné děti, jak rozbalují dárky, dnes šťastná vnoučata jak se těší, co pod stromečkem najdou. Jak pochumlává za okny sníh...
Vánoce také přinášejí spoustu dobrého jídla a pití. Nekonečné mlsání cukroví. Či dobrou vánočku s medem nebo domácí marmeládou. Ale já mám ráda vůně spojené s vánočními svátky. Sladká vanilka, hřebíček, skořice a pak ovoce - rozkrojená jablka, ořechy, sušené švestky, pomeranče...
Pomeranče jsou nejznámějšími plody z citrusovníků. Pochází z jihovýchodní Asie a při křížových výpravách se dostaly do Evropy - Itálie a Španělska, kde mají velmi vhodné podmínky pro pěstování. Dnes, jak známe z trhu, dováží se k nám především ze Španělska, Izraele, Afriky, Jižní Ameriky.
Mám ráda pomerančový džem i pomerančový dort. Mám ráda čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů. Prokládám pomeranči nejen kachnu, ale upravuji i někdy tak krůtu, protože pomeranče pomáhají strávit tučné pokrmy.
Pomeranče vám provoní byt, pokud je nakrájíte na kolečka, provléknete na nit (je to krásná vánoční dekorace) a volně pověsíte. Na vánoční stůl dáváme velký pomeranč a v něm napíchané koření hřebíček. Hezké provonění i ozdoba vánočního stolu.