Alexandre Dumas: klasik světové literatury

Alexandre Dumas: klasik světové literatury

5. 12. 2015

Nejdříve si vydělával jako pouhý písař, poté psal divadelní hry a nakonec své nejslavnější romány, mimo jiné Tři mušketýry či Hraběte Monte Crista, jež se staly klasikou. Celé jeho monumentální dílo, které částečně vytvořil i se spolupracovníky, čítá na 300 svazků.

Před 145 lety, 5. prosince 1870, zemřel vynikající francouzský spisovatel Alexandre Dumas.

Přestože si svými populárními dobrodružnými romány vydělal celé jmění, zemřel téměř bez peněz. Žil totiž jako jeho velcí hrdinové – bez předsudků a zcela naplno. Většinu svých financí rychle utrácel za nákupy uměleckých děl, četné milenky i nekonečné hýření s přáteli.

Jako kapitán Národní gardy bojoval v červencové revoluci v roce 1830, žil v Belgii i Rusku, v Itálii podporoval Giuseppeho Garibaldiho za nezávislost. Zplodil prý celou řadu nemanželských dětí, oficiálně ale uznal pouze tři.

Alexandre Dumas, původním jménem Davy de la Pailleterie, se narodil 24. července 1802. Zajímavý byl už jeho původ – babička byla černoška, dědeček markýz de la Pailleterie, tatínek napoleonský generál a matka měšťanská dcera. V jeho spisovatelských stopách se vydal i nemanželský syn Alexandre Dumas mladší, který se proslavil zejména díky románu Dáma s kaméliemi.

 

knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.