Můj zážitek roku 2015: Svaz důchodců slavil čtvrt století

Můj zážitek roku 2015: Svaz důchodců slavil čtvrt století

6. 12. 2015

Dvacet pět  let v životě lidském znamená prakticky život jedné generace. Pětadvacet let existence organizace je důvod k bilancování, ohlédnutí i oslavě.

První listopadový čtvrtek se začali sjíždět do Sezimova Ústí do hotelu MAS účastníci z celé republiky. Bylo nás kolem 150 lidí. V pátek jsme po skupinách navštívili vilu prezidenta Edvarda Beneše a paní Hany Benešové. Byl to velký zážitek, vstoupit do prostor, kde manželé spolu trávili dny odpočinku. A v jejich zahradě společně sní svůj věčný sen. V roce 1973 sepsala Hana Benešová závěť, v níž odkázala mobiliář a vilu s přilehlými pozemky Muzeu husitského revolučního hnutí v Táboře. V současné době je vila a pozemky v majetku Úřadu předsednictva vlády ČR.

Večer jsme společně poseděli při hudbě a na vzdory věku jsme se roztančili na parletě i s našimi slovenskými hosty. Další den nás čekaly slavnostní chvíle v reprezentačním sále hotelu. Na pořadu bylo bilancování, ohlédnutí za končícím čtvrtstoletím. Nastalo předávání ocenění těm nejlepším, nejaktivnějším za dlouholetou a obětavou práci pro Svaz důchodců - pro nás důchodce.

Pozvání přijalo i mnoho významných a zajímavých hostí. Přijel hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, hejtman Jihgočeského kraje Jiří Zimola, dále dvě náměstkyně z ministerstva práce a sociálních věcí, ze Slovenska přijeli představitelé Jednoty důchodců. Nechci unavovat jmény všech, ale musím podotknout, že všichni mluvili fundovaně, se zájmem o seniory. Hovořilo se v širokém záběru o věcech, důležitých pro důstojný život důchodců.    

Druhý den jsme navštívili historické město Tábor - krásné stavby, uchvátilo mě náměstí s kostelem. Zavítali jsme i na poutní místo zvané Klokoty. Je to nádherný komplex chrámových staveb a myslím, že si zaslouží malý samostatný článek.

Poslední podvečer jsem se vydala na prohlídku Sezimova Ústí, bylo hodně zataženo, tak nic moc jsem neviděla, ani fotky nejsou až tak pěkné. Upoutaly mě kromě vily prezidenta Beneše, tzv. Baťovy domky, krásná škola vedle kostela. Nedostala jsem se bohužel na Kozí hrádek z nedostatku času. Kozí hrádek je nejpamátnějším hradem Táborska. Svůj největší význam získal Kozí hrádek pobytem mistra Jana Husa, největší  osobnosti českého reformního hnutí.

V neděli jsme se rozjížděli domů. Bylo to milé, přátelské setkání všech a pro mne to byl skutečně silný zážitek roku 2015.

senioři svaz důchodců
Hodnocení:
(3.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%