Hrdinové Agathy Christie opět ožívají

Hrdinové Agathy Christie opět ožívají

3. 12. 2015

Od svých 12 let četla britská spisovatelka, básnířka a autorka bestesellerových thrillerů Sophie Hannahová romány Agathy Christie. Loni se stala první autorkou, jíž dali potomci slavné spisovatelky souhlas k pokračování příběhů jejích hrdinů. "Je to pro mě obrovská čest, Agatha je můj velký vzor. Je to nejlepší autorka kriminálních románů, byla geniální spisovatelkou s absolutní imaginací," řekla Hannahová v Praze, kde prezentovala český překlad jedné ze svých knih, thrilleru s názvem Pusinka.

V něm rozplétá záhadu údajně zaměněného dítěte. Matka dvoutýdenního miminka nechá dítě na chvíli hlídat manželovi a po návratu tvrdí, že dítě v posteli, kde ho opustila, není její. Policie zahájí vyšetřování, za pár dní ale zmizí i matka s dítětem. Autorka říká, že ji inspiroval vlastní zážitek z porodnice, kdy si ona sama, nejbližší člověk malého dítěte, nebyla jistá, zda ho poznává. Při tvorbě ji prý inspirují každodenní realita a zejména hloubka lidské psychiky, to, že každý člověk má své komplikované stránky.

To, že může psát pokračování příběhů Hercula Poirota, jehož Christie stvořila, je pro ni prý až surreálný pocit. "Kdyby mi někdo tehdy v dětství řekl, že jednou napíšu pokračování jejích knih, nevěřila bych tomu. A hlavně bych se přestala učit matematiku a chodit do školy, protože bych to nepotřebovala," tvrdí žertem. Když vymýšlí příběhy s postavami své milované autorky, připadá si prý jako její pomocník, jako Arthur Hastings, přítel a pomocník Poirota.

Hannahové kniha Vraždy s monogramem vyšla jako nový titul s Poirotem loni včetně českého vydání. Poslední román s belgickým detektivem publikovala Christie v roce 1975.

Hannahová uvedla, že i zrod této knihy je trochu opředen záhadou, které má sama tolik ráda. "Telefonoval mi agent a sdělil mi, že nabídl nakladateli můj román s Poirotem. Ten měl zrovna den předem schůzku s dědici, kteří právě změnili své dlouhotrvající rozhodnutí, aby již žádná kniha s hrdiny Agathy Christie nevyšla. Rozhodli se prý tak proto, že jediná šance, jak přitáhnout novou generaci čtenářů, je nová kniha," sdělila Hannahová.

Byla tedy první, jejíž práce se dědicům dostala do ruky. A oni se pro ni rozhodli, protože Mathew Prichard, vnuk Agathy Christie, prý věří na osud stejně jako jeho babička. Hannahová nyní píše další knihu s Poirotem. Zatímco ta první se vracela do dubna 1929 a odehrává se v Londýně, ta další má děj v říjnu 1929 a bude se odehrávat na velkém venkovském sídle v jižním Irsku. Jmenuje se Closed casked (Uzavřená rakev), vyjde v září 2016 a česky ji pravděpodobně vydá Knižní klub. "Co se mi na knize povedlo, je to, že řešení záhady bylo možné shrnout do čtyř slov," pyšní se autorka a odkazuje tak ke geniálním řešením záhad z pera slavné Agathy.

detektivky knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.