Adventní čas

Adventní čas

5. 12. 2015

Minulou neděli  si lidé zapálili první svíci na svém adventní věnci a začal adventní čas. Význam Adventu je v tom, že lid očekává a připravuje se na narození Ježíše Krista.Samotné slovo Advent znamená "příchod". Začátek jeho existence spadá do druhé polviny 4.století a vznikl ve Španělsku. Křesťané odvíjí svůj čas od narození Krista. Proto se také o určitých událostech hovoří jako před Kristem či po Kristu. Advent je tak spojen s Božím narozením, a  první neděle adventní je současně prvním dnem církevního roku. Židé naopak odvíjí svůj čas od doby kdy Hospodin stvořil Zemi. 

Adventní doba má vždy čtyři neděle. Tento počet nebýval vždy takový, v Itálii v 6.století trval Advent dokonce šest týdnů. Tento zvyk si dodnes zachovává pravoslavná církev. U nás  zvítězil římský zvyk čtyři týdny a tak je tomu doposud. Ale může se stát, že na poslední adventní neděli připadne Štědrý večer.Církev si připomíná v době Adventu příchod Krista a slouží se tzv. roráty -  děkovné mše. Jejich název je od úvodní písně "Rorate coli" "Rosu dejte nebesa". Na tyto mše chodí věřící  luceničkami a hodně jsou navštěvované dětmi.

Jedna z nejdůležitějších postav Adventu je Jan Křtitel, poslední prork Starého zákona, dále je to postava svaté Barbory, svatého Mikuláše a Lucie. Děti dostávají od hodného Mikuláše dárečky a zlobivé navštíví i čert. Tento zvyk se dodnes udržuje hlavně na vesnicích.

Asi všichni jsme již zapálili v první adventní neděli  svíci na adventním věnci. Jeho zdobení a vytváření patří k mladším předvánočním  zvykům. Prvně se objevil věnec  v Německu a Rakousku v polovině devatenáctého století, podobně jako i vánoční stromečky. Adventní věnec je prvním poslem blížících se Vánoc. Má mít kruhový tvar, aby symbolizoval jednotu lidí z Bohem.Vytvořený je ze zelených větviček jehličnanů. Tím měl symbolizovat naději na život věčný, který Ježíš křesťanům přislíbil. Jinak barvou Adventu je fialová - tři svíce a poslední růžová - symbol radosti.

Dalším symbolem je hvězda betlémská i když patří více k vánočním svátkům. Podle tradice zazářila nad Betlémem, místem narození Ježíše Krista velká hvězda, která doprovázela mudrce z východu, kteří hledali nově narozené dítě.

Nejmladším zvykem je adventní kalendář oblíbený zejména mezi dětmi. Vznikl v r. 1908 v Mnichově jako původně vystřihovací obrázkový. Každý den si děti vystřihly jeden obrázek symbolizující betlémskou krajinu. Dnes jsou v adventních kalendářích čokolády pro děcka. Ale jsou i kalendáře pro naše čtyřnohé mazlíčky s granulemi.

Čas Adventu byl pro nás měl být časem smíření, rozjímání a zamyšlení se nad uplynulým rokem. Proto všem přeji krásný Advent.

advent svátek Vánoce
Hodnocení:
(4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.