Co můžeme dělat v prosinci

Co můžeme dělat v prosinci

1. 12. 2015

Vánoce s historií

Kdo má rád historické romány, má velký výběr. Nakladatelství Moba vydalo třetí část Husitské epopeje oblíbeného spisovatele Vlastimila Vondrušky. Jmenuje se Za časů císaře Zikmunda, takže není třeba vysvětlovat, které době pojednává. Zároveň vyšla i kniha spisovatelovy manželky, Aleny Vondruškové. Jmenuje se Český lidový a církevní rok, jde o výpravnou encyklopedii. Další dobrou volbou může být historický román Naďi Horákové Jeptiška pro markraběte.

Zážitek s kytarou

Světově uznávaný kytarový virtuos Štěpán Rak letos oslavil sedmdesátku a prosinec věnuje mnoha koncertům, ve kterých ukáže skvělou formu. 11.12 jej můžeme vidět na sólovém koncertě v kostele v Sedlišti u Frýdku-Místku, další den v Domě kultury v Ostravě, 13.12. jeho jízda pokračuje koncertem v Bílovci, 14.12 ve Frýdku-Místku a 15.12 ve Starém Jičíně. Bližší informace o všem, co tento výjimečný umělec v prosinci stíhá, na www.stepanrak.cz.

Do Rožnova na jarmark

Tradiční oblíbený jarmark ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, na který se každý rok sjíždějí lidé z celé republiky, se letos koná 12. prosince. Jako každý rok je připravena spousta dobrot a suvenýrů. Začíná se od 9 hodin ráno, končí se v 16 hodin.

Jeden dobrý skutek

Co takhle dát si závazek, že letošní prosinec spácháme něco dobrého? Že třeba místo bloumání nákupním centrem a nadávání, jak je všude hodně lidí, zjistíme, zda bychom někomu v okolí nemohli být užiteční. Stačí zatelefonovat do nějakého dětského domova či domova pro seniory, kde žijí lidé, kteří už nejsou v dobré kondici, a přeptat se, jestli tam někdo nemá nějaké přání, není sám a podobně. Jestli by někomu neudělal radost talířek s cukrovím, knížka nebo dvě hodiny popovídání si.

Oznámení přání

Pokud jsme to letos stále ještě neudělali, na otázku příbuzných a přátel, co bychom rádi k Vánocům, nebudeme odpovídat slovem „nic“, ale jasně formlujujeme svá přání. Třeba: Byla bych ráda, kdybyste mě vzali do kavárny na dobrý zákusek. Byla bych ráda, kdybyste mi koupili parfém, řeknu vám konkrétní značku, ano, je drahý, ale složte se na něj celá rodina a bude to lepší než mi každý koupí nějakou malou zbytečnou hloupost. Ne, není hloupé koupit mi nové povlečení, žádné pěkné nemám a ušetříte mi tím výdaje. Ano, takhle nějak, hlavně přesně, formulujme svá vánoční přání.

Kupme něco, co jsme nikdy nejedli

Tak si na rovinu sami sobě přiznejme, co jsme nikdy neměli v ústech. Humra? Krevety? Kardamom? Kaviár? Limoncello? Kdy jindy si dopřát nějakou delikatesu než o Vánocích? Jistě, Vánoce jsou tradiční svátky, ale život je od toho, abychom v něm poznali co nejvíce chutí.

Na Poslední aristokratku na Jezerku

Divadlo Na Jezerce v Praze připravilo do svého repertoáru dramatizaci úspěšné knihy Poslední aristokratka. Premiéra je začátkem prosince, volné vstupenky jsou ještě na termíny 21. a 29. prosince. U knihy se čtenáři smáli nahlas, tak uvidíme, jak se budou smát diváci. Že tomu tak asi bude, naznačuje obsazení hlavní role: Anna Polívková.

Nespěchejme

Kdybychom si měli dát jeden jediný závazek, který letos v prosinci splníme, ať je to ten, že za žádných okolností nebudeme spěchat. Vynecháme v souvislosti s Vánoci slova: stíhat, máš už, pořešit.... Mimochodem, všimli jste si toho podivného slovního spojení „řešit dárky“. Objevuje se teď v reklamách, lidé se ptají jeden druhého: „Už máš pořešeny dárky?“ Tak zaveďme do prosince zase ten starý dobrý zvyk, že dárky se neřešily, ale prostě darovaly, protože jsme někomu chtěli dát najevo, že ho máme rádi. Takže neřešme, neběhejme, nestíhejme.

 

naše tipy zábava
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%