Kolem Lipenské přehrady

Kolem Lipenské přehrady

17. 7. 2012

Kolem Lipenské vodní nádrže je nepřeberná řada možností pro cyklovýlety. Jsou zde trasy mírné, náročnější a také s obtížnými úseky. Projeli jsme pro vás čtyři trasy. Jako základnu jsme si zvolili Jenišov nedaleko Horní Plané. Vy si můžete upravit jednotlivé trasy podle vašich představ, vaší výkonnosti a podle místa, odkud budete vyjíždět. Tento návrh popisuje cestu kolem podstatné části přehrady.

Začátek dnešní trasy je podobný jako při cestě podél Vltavy do Českého Krumlova. S tím rozdílem, že z Černé v Pošumaví nejedeme po silnici, ale využijeme značenou cyklostezku. Cesta je sice prakticky bez aut, nabízí hezké výhledy, projíždí okolo krásného Planičského rybníka, ale je o sedm kilometrů delší. Z Frymburku jedeme pro nás již známou trasou přes Lipno, přes hráz, přes Přední Výtoň do Frýdavy (viz Nepohodovější trasa na Lipně). Tady můžeme zvolit trasu podél přehrady nebo se vydáme k nejvýše položenému hradu v českých zemích.

Vítkův Hrádek

Nejlépe je vydat se Mírovou cestou, která k Hrádku stoupá rovnoměrně, a po osmi kilometrech vystoupáme od přehrady něco přes 300 výškových metrů. Výška kopce je podle mapy 1035 metrů nad mořem. Často udávaná výška hradu 1053 je pravděpodobně výška hradní zdi. Strážní hrad na vrchu Vítkův kámen založil Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců pravděpodobně kolem roku 1250. První dochovaná písemná zmínka je z roku 1277. Poslední stavební úpravy proběhly v roce 1725, pak hrad začal postupně chátrat. V letech 1948 – 1989 jej armáda využívala jako pozorovatelnu. Dnes si tuto vyhlídku můžeme užít my.

Svatý Tomáš

Kousek pod hradem je osada Svatý Tomáš s částečně dřevěným kostelem sv. Tomáše románského původu z roku 1252, později goticky přestavěn, v osadě možnost občerstvení i ubytování v luxusním hotelu stejného jména. Tento objekt býval lovecký zámeček postavený ve švýcarském stylu v letech 1868–1870. V roce 1990 vyhořel, v letech 2003–2005 byl nákladně rekonstruován do dnešní luxusní podoby.

Po Vltavické cestě sjedeme k rozcestí U Mostu a podél přehrady pokračujeme přes Přední Zvonkovou do Bližší Lhoty na přívoz do Horní Plané (blíže při popisu trasy Podél Schwarzenberského kanálu). Bohužel povrch části trasy mezi Kyselovem a Přední Zvonkovou patří k nejhorším v celém Lipensku.

Trasa měří celkem 76 km. Čistý čas jízdy je necelých pět hodin, celková doba výletu včetně přestávek nám zabrala šest hodin.

cyklotrasy cykloturistika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.