Podle psychologa Flynna
jsou ženy chytřejší než muži

Podle psychologa Flynna
jsou ženy chytřejší než muži

18. 7. 2012

Novozélandský výzkumník a psycholog James Flynn zveřejnil výsledky výzkumu, podle kterého jsou ženy chytřejší než muži. Jak uvedl francouzský zpravodajský server France Soir, ženy měly letos lepší výsledky IQ testů než muži. Bylo to poprvé za posledních více než 100 let.

Po mnoho desetiletí získávali muži v testech inteligence IQ o zhruba pět bodů více. Náskok se postupně snižoval a nyní se situace úplně otočila. Ženy tak lze podle uznávaného výzkumníka amerického původu Flynna obecně považovat za inteligentnější než muže.

Flynn si výsledek vysvětluje především tím, že ženy začaly dělat více úkonů denně než muži. Jejich různé a souběžné aktivity jako například péče o děti, zaměstnání, péče o domácnost a vzdělávání nutí ženy více přemýšlet, což rozvinulo jejich inteligenci, soudí odborník na IQ.

Inteligenční kvocient, zkráceně IQ, je veličina používaná jako výstup standardizovaných IQ testů k popisu inteligence člověka v poměru k ostatní populaci. Mnozí vědci mají ale výhrady k jeho používání.

Základní definici IQ popsal v roce 1912 německý psycholog William Stern,který definoval míru inteligence jako poměr mentálního věku a věku skutečného.

inteligence zajímavosti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.