Zemřel profesor Antonín Holý,
významný objevitel antivirotik

Zemřel profesor Antonín Holý,
významný objevitel antivirotik

17. 7. 2012

V pondělí zemřel po dlouhé těžké nemoci ve věku nedožitých 76 let profesor Antonín Holý, český chemik světového významu, který například objevil zatím nejúčinnější dostupné léky proti AIDS.

Kromě antivirotik, která se používají v lécích proti AIDS, pomohly objevy Antonína Holého i proti virům pravých neštovic, pásového oparu, virovému zánětu oční sliznice či proti virové hepatitidě typu B.

"Odchod profesora Holého je nesmírnou ztrátou nejen pro Ústav organické chemie a biochemie, ale pro celou českou a bez nadsázky i světovou vědu," uvedla Irena Krumlová z ústavu.

Bývalý ředitel akademie Václav Pačes zdůraznil Holého inspirující práci v základním výzkumu. "Až po mnoha a mnoha desetiletích vznikla možnost syntetizovat něco, co zachraňuje lidské životy," řekl v České televizi s tím, že vědec byl skromný a zároveň ambiciózní.

Holý dokázal látky nejenom připravovat, ale také získal partnery pro jejich biologické testování a poté komerční partnery pro přípravu léků. Do Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd (ÚOCHB AV ČR) nastoupil v roce 1960, po třech letech přešel do vznikající laboratoře chemie nukleových kyselin. Toto oddělení pak dvacet let vedl. V roce 1976 se setkal s belgickým virologem Erikem de Clercqem z univerzity v Lovani, poté se začala odvíjet mimořádně produktivní spolupráce laboratoří ÚOCHB AV ČR a Rega Institut Leuven z Belgie na nové skupině potenciálních antivirotik.

Vědci se soustředili na acyklické fosfonáty nukleosidů, několik látek z této skupiny se jim povedlo převést do lékové formy ve spolupráci s americkou firmou Gilead Sciences.

objevy osobnosti věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.