Gastronomický festival láká
na české rybí speciality

Gastronomický festival láká
na české rybí speciality

17. 7. 2012

Filet ze pstruha s rajčatovým krupetem, pečeného candáta s holandskou omáčkou nebo kapří burger v domácí cibulové housce mohou ochutnat návštěvníci druhého ročníku festivalu Ryba z Čech. Gastronomická akce se uskuteční od 16. července do 5. srpna v osmi vybraných restauracích ve třech městech republiky. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to uvedli pořadatelé.

„V letních měsících vyhledáváme spíše lehčí jídla, která jsou snadno stravitelná. Ryby mezi taková jídla určitě patří, proto doufám, že návštěvníkům festivalu bude chutnat a odnesou si zajímavý gastronomický zážitek,“ uvedl ředitel festivalu Pavel Suchánek.

Festivalu se zúčastní osm restaurací; šest z Prahy a po jedné z Pardubic a Ostravy. Šéfkuchaři těchto restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu za cenu 290 korun, kde jsou vždy dva chody připraveny z ryb, třetím chodem je sladký dezert.

„V loňském roce navštívilo festival téměř tisíc lidí. Doufáme, že druhý ročník bude ještě navštěvovanější,“ řekla ČTK za organizátory Martina Kočařová.

Česká republika se ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi řadí v konzumaci sladkovodních ryb spíše na spodní příčky. Zatímco evropský průměr je přibližně pět kilogramů snědených ryb na osobu za rok, v Česku je to okolo 1,4 kilogramu na osobu za rok.

„Lidé mají spoustu předsudků vůči rybám a také je mají spojené s konzumací pouze během vánočního období. Náš festival chce přispět k odstranění těchto předsudků a chceme ukázat, že ryba je opravdu chutné jídlo, které je nenáročné na přípravu," dodala Kočařová.

Akce je spojena s rezervačním systémem Alakarte, který usnadňuje rezervace míst. Hosté, kteří se zaregistrují, mohou jídlo také hodnotit. Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na adrese www.rybazcech.cz.

festival gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.