Foto

Luba Skořepová představila
knihu receptů své maminky

9. 11. 2015

Dlouholetá členka činohry Národního divadla Luba Skořepová, která už delší dobu pobývá v Léčebně dlouhodobě nemocných v pražském Motole, představila v kavárně Nové scény v Praze svou osmnáctou knížku. Má název Maminčina kuchařka a vznikla podle sešitu receptů, kterou v její rodině opatrovali stovku let.

Publikaci doprovázejí fotografie nabízených pokrmů, dobové snímky ze života autorky i její úvahy a vzpomínky na dětství. Vydávají svědectví o schopnostech a zručnosti tehdejších hospodyněk, které měly k dispozici nástroje nesrovnatelné s možnostmi dnešních kuchařek.

"Měla jsem u babičky v Podkrkonoší krásný život, i když jsme už jako děti musely makat. Na babičku stále vzpomínám," uvedla dvaadevadesátiletá herečka. Kmotry její knihy byli David Prachař a Sabina Laurinová.

Knížka obsahuje na 180 receptů, které její maminka a babička vyzkoušely. Své mamince prý Skořepová slíbila, že je jednou vydá. "Už při samotném jejich čtení se tloustne," podotkla. Publikaci vydalo Ottovo nakladatelství.

Luba Skořepová vytvořila během svého takřka sedmdesátiletého působení v Národním divadle na 160 rolí. Hrála po boku slavných herců a pod vedením věhlasných režisérů. Více než stovku dalších rolí ztvárnila ve filmu či v televizi. Do jejího světa se stále vejde i odhalování tajů přírody, astrologie a numerologie.

Neúnavná herečka na prknech české první scény poprvé vystoupila už v roce 1945 ve Vančurově hře Učitel a žák, členkou činohry byla 65 let. Ještě loni se objevovala i v Divadle v Řeznické, kde 16 let vystupovala s monodramatem Mydlibaba a ty druhé. Na stejném jevišti uvedla monodrama Pomluva, přibližující život francouzské královny Marie Antoinetty, jak se o něm v učebnicích nikdo nedočte. Další monodrama s názvem César a Drana uváděla sedm let na komorní scéně Městských divadlech pražských.

gastronomie recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.