Kludský: největší evropský cirkus

Kludský: největší evropský cirkus

12. 11. 2015

Historie vzniku cirkusu spadá až do 19 století. Zakladatelem cirkusové dynastie byl Antonín Kludský, který pocházel z Pošumaví. Začínal jako většina ostatních pimprlovým divadlem a akrobacií na laně a nakonec si zakoupil větší zvěřinec. Jeho největším kapitálem byla jeho vlastní rodina. Se svou ženou Marií měl dvacet synů. Tak vznikla dynastie rodu Kludských. Pan Antonín se svou ženou je pohřben na hřbitově Všech svatých na Roudné v Plzni. 

V době své největší slávy měl cirkus 2 šapita, 300 koní, ale také najednou vystupovala skupina 24 slonů. Cirkusový zvěřinec přepravovalo 200 vagonů. Hospodářská krize ve 30. letech minulého století zapříčinila pomalou zkázu tak obrovského kolosu. Po válce se už nepodařilo slávu cirkusu znovu obnovit. Na jeho tradice se pokusil navázat sice znárodněný československý cirkus Humberto, ale doba již tolik cirkusovému umění nepřála .

Pan Jiří Kludský, o kterém chci vyprávět, je jedním z posledních žijících členů tohoto slavného cirkusového rodu. V současně době žije blízko mého bydliště v malé vesničce se svou ženou a pejskem. Narodil se v r. 1931 a  příští rok oslaví 85 let. Celý jeho život je spjat se zvířaty. Často ho navštěvuji, a tak s jeho souhlasem jsem si  dovolila napsat pár řádků jako vzpomínku na zašlou slávu cirkusového umění. 

Po roce 1948 začal pan Jiří pracovat v československých cirkusech jako drezér, a to hlavně dravých šelem. Cvičil smíšenou skupinu tygrů a lvů, později drezuroval i lední medvědy. Podle jeho názoru je práce s medvědy daleko nebezpečnější než drezura šelem. Jeho práce se zvířaty byla vždy založena na vzájemném respektu bez násilí. Protože jakékoliv násilí se vždy vrací i s úroky. Říká, že ochránci zvířat mají o drezuře zvířat zkreslené představy.

Po letech práce v cirkusu odešel pracovat do ZOO ve Dvoře Králové, kde pomáhal přebudovat ZOO zahradu na safari. Když v roce 1968 byla naše země obsazena spojeneckými vojsky, odešel do tehdejšího Západního Německa a začal se věnovat své velké lásce - šelmám. Zúčastnil se pomoci při rozšiřování zooparků, safari, a to jak v Německu, tak i v Rakousku a dalších zemích. Jeho hlavním životním cílem se stala ochrana ohrožených druhů  a hlavně ukázat lidem, o co mohou přijít, když se budou zvířata nekontrovatelně zabíjet v zemích, kde žijí.

Pan Jiří Kludský je velmi citlivý člověk s velkou láskou ke zvířatům. Sám odsuzuje každé násilí při výcviku  velkých predátorů, se kterým se setkal hlavně ve filmovém průmyslu. Stal je jedním ze zakladatelů moderního trendu budování zoologických zahrad s volným výběhem zvěře, tak aby zvířata měla dostatek  pohybu a nebyla zavřena v klecích. V současné době  je největším koníčkem pana Kludského malování obrazů. Viděla jsem jich pár a moc se mi líbily.

Cirkusová sláva zanikla příchodem rozhlasu, televize, filmu a dalších zábav. Přesto patří cirkus Kludský mezi fenomény minulého století a byl také předlohou slavného románu E. Baase "Cirkus Humberto".V roce 1970 vyšla v nakladatelství Orbis zajímavá kniha s názvem "Život v manéži" od Václava Cibuly. Kniha zachycuje historii cirkusu podle vyprávění pana Karla Kludského, posledního majitele a ředitele v jedné osobě. Přečetla jsem knihu jedním dechem. V knize jsou i dobové fotografie z jeho rodinného archivu.

cirkus zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%