Klisny Koně Převalského
odletěly do Mongolska

Klisny Koně Převalského
odletěly do Mongolska

16. 7. 2012

Klisny Anežka, Greta, Spela a Xara v pondělí odpoledne odletěly z letiště Praha-Kbely do Mongolska, kde mají pomoci návratu koně Převalského do volné přírody. Zoo Praha tak pokračuje ve spolupráci s Armádou ČR, čtveřici klisen do domova jejich předků odeslala také už loni v červnu.

Koně Převalského letí do Asie v přepravním letounu CASA C-295M, pro který je to kvůli vytrvalým problémům v běžném armádním využití vítaná mise. Zvířata a jejich doprovod čeká téměř osmnáctihodinový let na trase Praha - Kazaň - Novosibirsk - Bulgan a přistání na nezpevněné ploše bulganského letiště.

Nakládka koní začala brzy ráno v areálu chovné a aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Chovatelé nejprve přesunuli klisny z výběhu na oddělený dvorek, kde zvířata uspal veterinář a odebral jim krev. Poté, co se koně probudili, je chovatelé přemístili do připravených přepravních boxů, které potom naložili na nákladní vůz.

"Všechny klisny naštěstí poslušně vešly na dvorky, včetně Grety, z níž jsme měli největší obavy, a jedna po druhé se ocitaly v přepravních boxech: první Xara, druhá Greta, třetí Spela a poslední Anežka. Před půl desátou byly všechny na nákladním autě; podstatně dřív, než tomu bylo loni," popsal transport ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Letoun CASA s klisnami odlétl v půl čtvrté odpoledne. Podle letového plánu se během letu uskuteční dvě mezipřistání: ve 21 hodin SELČ v Kazani a ve 3.45 v Novosibirsku. Do Kazaně koně dopraví posádka ve složení kapitán letounu Jaroslav Bulíř a druhý pilot Pavlína Engelová.

Z Kazaně budou přes Novosibirsk pokračovat kapitán letounu Milan Laniak a druhý pilot Petr Mesarkin. Tato dvojice se bude muset vypořádat s přistáním na nezpevněné ploše letiště v Bulganu, kam by měl letoun dosednout v úterý v 8.35 SELČ.

Čtveřici klisen při letu doprovází tříčlenný tým ze Zoo Praha - ředitel Miroslav Bobek, veterinář Roman Vodička a kurátor kopytníků Jan Marek. Po přistání v Bulganu převezou nákladní automobily koně a jejich doprovod do národního parku Gobi B, přičemž trasa pozemní části transportu je dlouhá zhruba 200 kilometrů. Po příjezdu budou koně vypuštěni z přepravních beden do aklimatizační obory.

Program Návrat divokých koní navíc nově získal prestižní status oficiálního partnerského projektu WAZA. Světová organizace zoologických zahrad a akvárií tak ocenila přínos pražské zoo pro záchranu koně Převalského před vyhubením.

"Zařazení Návratu divokých koní na seznam partnerských projektů WAZA znamená nesmírnou mezinárodní prestiž a je zároveň nejvyšším profesionálním oceněním pro všechny, kdo se na projektu podílejí," uvedl ředitel Bobek.

Kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, byl ve volné přírodě vyhubený na přelomu 60. a 70. let minulého století. Pražská zahrada od založení v roce 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu. První pokusy o návrat koní zpět do mongolské přírody začaly v 90. letech minulého století. Zoo se v letech 1998 a 2000 zapojila předáním čtyř koní, kteří byli v rámci zahraničních transportů dopraveni do oblastí Tachin Tal a Hustain Nuru.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.