Mějte se krásně, listopadově

Mějte se krásně, listopadově

4. 11. 2015

Říjen předal svou vládu měsíci listopadu. A ten dostál svému jménu se ctí. Od rána na jesenických loukách pofukuje vítr. Ovzduším se neslyšně vznáší k zemi spousta barevných lístků z keřů a stromů. Větve, dosud zahalené barevným šatem, se vzpínají k nebi, často již úplně holé.

Měsíc listopad je měsícem, jejž mnozí považují za nejsmutnější měsíc roku. Hned na začátku jsou svátky, které přimějí mnohé lidi poprvé za celý rok k návštěvě hřbitova. Dušičky. Vzpomínáme na ty, kteří už s námi nejsou, ale i toto vzpomínání může mít veselý, i když nostalgický nádech, vzpomínky přece nemáme jen ty smutné.

Vzpomínám na dobu, kdy jsme sedávali v kuchyni, v kamnech praskala dubová polena, na okna padaly dešťové kapky mnohdy s prvními sněhovými vločkami a kuchyní se nesla vůně čaje anebo svařeného domácího vína se skořicí a hřebíčkem, kterým si můj otec rád prohřál tělo po celodenní namáhavé práci v lese. Milovala jsem tyto večery a co teprve, když se do trouby dala péct ještě šťavnatá jablíčka. Pokaždé jsem si spálila nedočkavostí pusu, ale to mě neodradilo a tuto pochoutku jsem vždy jedla ještě horkou a dělám to dodnes.

Dnes se většinou pustí ta čertova skříňka, jak říkavala televizi jedna naše sousedka, a mlčí se. Někdy se mlčí ve dvou, a to je ještě dobré. Horší, když je člověk sám. A proto si myslím, že i v tomto měsíci, který máme spojený s plískanicemi, větrem a chladem, je dobré denně jít do přírody. Tady procházkou kolem řeky, tam zase do parku, do lesa.

A když někdo nemá koho obejmout, ať obejme alespoň kmen vzrostlého stromu. A možná ten velikán mu předá část své energie, šeptem mu sdělí nějaké to moudro, procházka zahřeje, člověk přijde na jiné myšlenky.

Tak se mějte krásně, listopadově!

Moje próza příroda vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.