Řád pro slavného detektiva

Řád pro slavného detektiva

16. 7. 2012

Sherlock Holmes prochází nervózně pokojem svého bytu na Baker Street. V rukou třímá dopis z jedné malé země uprostřed Evropy. Měl to být problém na dvě dýmky. Už jich vykouřil několik a dokonce přehrál na svých oblíbených houslích něco oblíbených skladeb.

V té zemičce mají problémy s kriminalitou. Už jim to přerostlo přes hlavu. Dopis je velice úpěnlivý. Byl přednostně doručen kurýrní službou. Detektiv kroutí hlavou. Ta zemička se jmenuje Česko. Prý se jim namnožila kriminalita. Někam zmizely miliardy, vrahové jsou stíháni na svobodě a už neplatí v kriminalistice pachové stopy. V parném vedru si prý stačí nasadit zimního kulicha, opatřit se černými brýlemi a lyžařským šálem přes ústa. Takto nenápadně oblečen, prostrčíte pokladní v bance lístek s větou. Naval prachy, mám v ruce bombu! Paní vám vydá celou hotovost a odcházíte klidně špalírem nevšímavých lidí. Nikoho předtím nenapadlo, že zimní oblečení v parném vedru je věc značně podezřelá! Také prý jsou za poštovní loupeže stíhání pokladníci a ne dopadení lupiči. Při zatýkání prý musí policisté dbát, aby pouty neotlačili zápěstí zločince a neporušili tak jeho lidská práva. V té zemičce je všechno postaveno na hlavu. Přijeďte velký detektive. Budete něco jako spasitel!

Přijedu, jazykový problém – brnkačka. Začnu brát hodiny češtiny u známého polyglota profesora Hyginse. Udělá si pro mne čas o přestávkách výuky květinářky Lízy v dámu pro horních deset tisíc. Takto rozhodnut a patřičně vybaven, přijíždí velký detektiv do zemičky, zvané Česko.

V zemi je inkognito. Ministrem vnitra je vybaven velkými pravomocemi. Je nadřazen všem policistům, jeho přímým nadřízeným je sám ministr.

První případ na sebe nedá dlouho čekat. Na jednom nádraží někdo vykopal a ukradl měděné kabely. Ohrozil bezpečnost vlakové dopravy. Velký detektiv si zjistil, který kopáč kabely den předtím zahrnoval zeminou. Další stopou byla debilita pachatele. Vykopal totiž kabel ze země, ačkoliv za sebou měl na hromadě téhož materiálu několik metrů! Pachatele osobně zatknul. Bylo mu jen divné, že pachatel nebyl trestán za obecné ohrožení, ale pouze za prostou krádež! To by se ve staré, dobré Anglii stát nemohlo.

Druhý případ řeší již třetího dne. Do rána zmizely hliníkové dopravní značky, čerstvě osazené na silnici první třídy. Policie tápe. Velký detektiv vyřeší vše šmahem a bez vykouření jediné dýmky. Rázem vše vyřeší  návštěvou sběrny se železným šrotem!

Do třetice vypátrá pobyt celostátně hledaného podvodníka. Pátrá se po něm pomocí televize, rozhlasu a periodických tiskovin. Velký detektiv jej zatýká dopoledne před poštou, kam si hledaný podvodník chodí každé ráno pravidelně pro noviny!

Úspěch střídá úspěch. Vrcholem celé mise jsou však kabinky pravdy. Princip je geniálně jednoduchý.

To se pozve významný zbohatlík na tajnou schůzku. Setkání s tak významnou osobností nikdo neodolá. Je pak vkopnut do kabinky dva krát dva metry, bez oken a beze světla. Zvukotěsnost je samozřejmostí. Jen několik průduchů osvěžuje vzduch uvnitř tohoto zařízení. Za dva dny se vsune dovnitř džbán slané vody. Třetí den obdrží vězeň stolek, židli, obálku, papír a tužku. Je určen časový limit na odpovězení jediné otázky. Napište, jak jste přišel k milionům? Příslušenství tvoří ještě korespondenční lístek se siluetou koncentračního tábora a předtištěným nápisem Pozdrav z krematoria. Předepsána je i věta – mám se dobře a dobře mi tak! Ve standardní výbavě dokumentů je také prohlášení, že jmenovaný se vzdává dobrovolně podvodně nabytého majetku, včetně majetku manželky a příbuzných. Posléze je ještě dodáno prohlášení, že s ním bylo zacházeno slušně a že podobnou kůru doporučuje k léčení obezity.

Takto ošetřený zbohatlík odchází jako vyměněný. Je vázán mlčenlivostí, že doba takto strávená v ústraní, může být kdykoliv prodloužena. O takové kůře by prozradil ilegální ústřední výbor KSČ i národní hrdina Julek.

Léčení jde k duhu. Přibývají další kabinky pravdy. Za chvíli dosáhne věhlas Kladiva na darebáky všeho druhu nebývalé intenzity. Veřejnost se diví, co že se to děje. Přečiny jsou trestány, země se stává bezpečnou. Na všechno jsou peníze. Všude jsou kamery, policisté v civilu se pohybují i na tržištích. Kapesní zlodějíčci se houfně hlásí na veřejně prospěšné práce. Spolu s nepřizpůsobivou menšinou zvelebují města a obce uzdraveného státu. Z vrácených miliard se státní rozpočet stává přebytkovým- Hospodářský zázrak. Dojatý prezident věší slavnému detektivovi na krk Řád bílého lva první třídy. Mise v malé zemičce ve střední Evropě končí.

Končí také divný sen Fanouše Mariánka. Probouzí se celý zmáčený potem. Marně pátrá, kde se v jeho mozku zrodil námět na takovou ptákovinu.. Už ví. Večer četl detektivku. No a předtím viděl v televizi přímý přenos z akce proti porušování lidských práv na Kubě. Různí zbohatlíci, politici a ochránci lidských práv seděli v zamřížované kleci ve slušivých trestaneckých uniformách s bílými a modrými pásy. Kolem okouněli četní zvědavci. A tu Fanouše napadlo, nalepit na tu klec transparent s nápisem – NÁROD SOBĚ A TU KLEC TĚM UVNITŘ. To za tu privatizaci!

Tuhle se Fanouš dočetl, že na Slovensku připravují majetková přiznání. Už deset let mají registrační pokladny i na koupalištích. Tam dokázali něco, k čemu v České republice nikdy nebyla nalezena politická vůle.

Přece ale ten sen bude k něčemu dobrý. Fanouš bere čistou obálku. Pošle na Slovensko svůj snový nápad s kabinkami pravdy. Za tento vynález mu jistě předají skutečný řád Andreje Hlinky prvního stupně!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%