Václav Thám: vlastenec
a průkopník divadla

Václav Thám: vlastenec
a průkopník divadla

26. 10. 2015

Před 250 roky, 26. října 1765, se narodil divadelní průkopník Václav Thám, mimo jiné autor prvního českého dramatu. Absolvoval akademické gymnázium a pražskou filozofii a zpočátku zvolil jisté zaměstnání na policejním ředitelství. Už jako úředník se však věnoval umění, vydal sborník Básně v řeči vázané (1785), ve kterém shromáždil ukázky starší české poezie. Když musel policejní službu opustit, vrhl se do světa múz docela. 

Thám se zasloužil například o vybudování vlasteneckého divadla, legendární dřevěné Boudy na Václavském náměstí, sepsal i první české drama. Hra se zpěvy Břetislav a Jitka aneb Únos z kláštera, která připomínala slavné okamžiky české historie, měla premiéru v lednu 1786 v Nostickém národním divadle v Praze (dnes Stavovské divadlo). Kromě toho Thám napsal desítky dalších her (bohužel se vesměs nezachovaly), překládal, hrál a také se jako vůbec první Čech věnoval i divadelní teorii. 

Po stržení Boudy prošel řadou scén a kočovných společností. I kvůli nešťastnému soukromému životu (žena mu utekla s jiným hercem), který popsal Alois Jirásek v románu F. L. Věk, ale propadl alkoholu. „Neuposlechl opětovaných výstrah, aby se zdržel nemírného pití, když měl hráti,“ popisuje Ottův slovník naučný důvod jedné výpovědi. Kočovnému divadlu zůstal věrný až do konce života, zemřel někdy roku 1846 v Haliči, prý při pátrání po své ztracené ženě. 

divadlo osobnosti vlastenci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...