Kamil Lhoták miloval
a maloval techniku

Kamil Lhoták miloval
a maloval techniku

23. 10. 2015

Malíř, grafik a ilustrátor Kamil Lhoták, od jehož úmrtí uplyne 22. října 25 let, patří k nejoriginálnějším českým výtvarným umělcům minulého století. Miloval dopravní prostředky, svérázný svět městských periferií, letišť a prvních autovrakovišť. I proto byl vyhledáván nakladateli knih pro děti i dospělé. Kresbami doprovodil mimo jiné oblíbenou knihu Dědeček automobil od svého přítele Adolfa Branalda, překlad Vynálezu zkázy od Julese Verna či Pohádky o mašinkách.

Lhoták studoval práva na Karlově univerzitě a jako malíř byl samouk. Inspirací mu byly staré obrázkové časopisy, atlasy či reklamní prospekty, ovlivnila ho i tvorba malíře Henriho Rousseaua. První výstavu měl v roce 1939 a o tři roky později spoluzakládal spolek výtvarníků Skupina 42, kteří se soustředili ve své tvorbě na město a vztah člověka a průmyslové civilizace.

Po druhé světové válce se Lhotákovy práce dostaly i na výstavy do zahraničí, například do Londýna, Káhiry či Sao Paula. V roce 1947 (a pak i v roce 1963) získal zlatou medaili na Bienále v italských Benátkách, a to za kreslený film Atom na rozcestí, jenž byl údajně prvním dílem na námět atomové energie ve světovém filmu. Lhoták byl oceněn též prestižní Herderovou cenou (1980), kterou mu udělila vídeňská univerzita.

malíři obrazy technika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...