Afghánská dívka
ve Strakonicích

Afghánská dívka
ve Strakonicích

14. 10. 2015

Steve McCurry je rodákem z Philadelphie. Víc než 30 let je jednou z nejuznávanějších osobností současné fotografie. Než začal pracovat po noviny, studoval kinematografii na Pensylvánské státní univerzitě. Po dvou letech práce v novinách podnikl svou první z mnoha pak následujících cest do Indie, klasickým fotoaparátem mapoval život této země.

V roce 1979  se za pomoci uprchlíků z Pákistánu dostal do rebely kontrolovaného Afghánistánu těsně před sovětskou invazí. Později, když se s plnovousem a v přestrojení vynořil zpět na druhé straně hranic, měl na sobě domorodý oděv, ve kterém skrýval zašitý film. Byl to právě tento filmový svitek, který obletěl svět a poprvé ukázal afghánský konflikt v plné šíři. McCurry získal za tuto reportáž Zlatou medaili Roberta Capy.

McCurry se na svých cestách dál věnuje dokumentování ozbrojených konfliktů. Na fotografiích tak zachycuje například Íránsko-Iráckou válku, občanskou válku v Libanonu, Kambodži, Afghánistánu, islámské povstání na Filipínách nebo válku v Perském zálivu. Charakteristické pro jeho tvorbu je, že nezobrazuje pouze „krajinu války”, ale lidské osudy na jejím pozadí, tváře, které v nestřeženém momentu otevírají pohled do lidské duše.Zaměřuje se nejen na konflikty, ale i na mizející kultury, starobylé tradice i moderní život. Steve McCurry získal nespočet ocenění, mimo již zmíněné také Cenu National Press Photographers Award a mezi mnoha dalšími i čtyři první místa ve World Press Photo.

Jak již informoval magazín i60 - jeho výstava je poprvé představena v České republice. Soubor obsahuje 107 velkoplošných fotografií, mezi kterými jsou vítězné snímky z prestižních soutěží, a je doprovázena filmem z jeho tvorby. Nejslavnější fotografií je nepochybně „Afghánská dívka”, portrét, přezdívaný „Mona Lisa Východu”, který se po otištění na titulní straně časopisu National Geographic stal nejslavnějším snímkem své doby. 

Ve Strakonicích je výstava hned po Praze po celý říjen v prostorách hradu. 

Podívejte se: https://youtu.be/qEc1zHjk2bU
fotografie fotografování naše tipy výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.