Šachové doupě

Šachové doupě

3. 10. 2015

Penzista Boleslav Hromek je jeden z mála pozůstalých šachistů v obci Podboří. Agilní šachový oddíl byl v šedesátých letech jedním ze čtyř oddílů místní Tělovýchovné jednoty Sokol. Vše zařídil pan učitel Hromádko, šachový propagátor a nadšenec. Kolem něj se hemžili mladíci i příslušníci starší generace.

V hospodě U Václava se hrály šachy na několika stolech, vždy s patřičnou kulisou různých kibiců. Leč vše odvál čas. V současnosti je plná akorát místnost s televizorem. Prázdná místnost bez televizoru demonstruje stav beztíže v současné společnosti.

V poslední době se ale vytvořily dva zájmové kroužky. Jedna parta důchodců hraje každé odpoledne karetní hru šestašedesát. Jiná se schází každý pátek večer u mariáše. Spolkový život se možná ještě rozšíří o hráče karetní hry taroky! Vše se hraje ovšem na úrovni šestákové zábavy, nemající s hazardem nic společného. Hráči chodí zasmušilí, prohrají-li  patnáct korun za večer. 

Jednoho odpoledne se na místní obecní vývěsce objevila zpráva. KAŽDÝ VŠEDNÍ DEN V 16 hodin ŠACHY v hostinci U Václava. Zvědavý důchodce Fanouš Rendl se v avizovanou hodinu dostavil na patřičné místo. Za stolem u okna seděl Boleslav Hromek. Před sebou měl dvoudecák červeného vína, šachovnici s figurkami a šachové hodiny. Starý šachista vede léta šachový kroužek v místní Základní škole. Tímto buditelským činem hodlal probudit z letargie šiky bývalých hráčů královské hry. "Ten mne musí rozmáznout jako štěnici, hraje šachy pořád a já jsem neseděl za šachovnicí dobře dvacet let!“ To pravil potichu příchozí a usedl ke hře. Stalo se! První ryba ale byla chycena a tak se rozjel další zájmový kroužek. 

Ozvali se ještě dva lidé. Třicetiletý invalidní důchodce, který zavalen šachovou literaturou hodlá se v budoucnosti stát velmistrem a skorobezdomovec Opálka. Ten si krátí nudu, neboť kdysi prý hrával někde na druhé šachovnici. Častokrát chodí v úboru nevábně vyhlížejícím a soupeře odnaproti  ničí cigaretovým kouřem směřujícím přímo do obličeje. Také se soupeř musí zajímat, jak daleko doskočí blecha. Leč parta je parta a každý hráč je vítán. Ukázalo se, že všichni čtyři hráči jsou zhruba na stejné úrovni. To je totiž u šachu důležité. Jestliže s někým stále prohráváte a někoho stále porážíte, přestane hra být zajímavou.

Fanouš Rendl ale prostřednictvím šachu získal kamaráda. Boleslav Hromek se kolikrát dostavil k domku Fanouše a často zklamaně odcházel, neboť soupeř nebyl přítomen. Jednoho dne našel adresát rýsováčkem připíchnutý vzkaz na dveřích. Bylo tam napsáno. DNES V 16 hodin setkání v domě číslo 51. Z toho vzkazu zavanulo tajemství Stínadel a romantika Rychlých šípů z Fanoušova mládí. Řekl si slovy Dlouhého Bidla: "Musím do té černé jámy odpoledne jít!“ 

U starého domku číslo 51 ve čtvrti zvané Kout objevil pozvaný host otevřená  vrata. Vešel dovnitř a voláním zaháněl obavu z nepoznaného dobrodružství. Všude bylo otevřeno. Ve staré kuchyni stála na prostřeném stole šachovnice s figurkami! Vedle byla připravena láhev červeného vína. Vzápětí se dostavil starý šachista a obřadně hosta uvítal. Starý domek byl pozůstalostí po rodičích. Na dvorku bylo všechno potřebné pro chov drůbeže a králíků. Šachista se o domek staral, ačkoliv bydlel se ženou na bytovce.ŠACHOVÉ DOUPĚ! Tento příměr se okamžitě vynořil v hostově mysli.Hoši odehráli tři partie a rozešli se spokojeně do svých domovů. 

Železniční důchodce Fanouš Rendl je ovšem člověk společenský. Rozhodl se, že nehodlá hrát šachy v intimním prostředí, bez patřičné odezvy kibiců. Nechce se sám radovat ze svých úspěchů a rozčilovat se mezi čtyřmi stěnami osamělého obydlí při svých porážkách. Potřebuje okolí a reakce soupeře. Proto by nikdy nedokázal hrát s počítačem. 

Jakožto slušný člověk nemůže odmítnutím ranit čerstvého kamaráda, který jej osobním pozváním vlastně vyznamenal. Pak jej napadl Ďábelský plán. Nenápadně oznámí mezi místními drbnami, že se ustavil nový šachový oddíl, který se bude scházet v rodinném domku číslo 51. Vedoucím že je manžel jistě ještě žárlivé důchodkyně a oddíl bude přijímat i ženy a dívky! 

Intrikán je si skoro jist, že se pravým šachovým doupětem pak stane pouze Hospoda u Václava!

Můj příběh zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.