Naše tipy na říjen

Naše tipy na říjen

28. 9. 2015

Na Lysou horu autobusem

Pěkná ukázka toho, že společnost čím dál více myslí na lidi starší, nemocné nebo prostě jen na ty, kteří mají problémy s pohybem. Na Lysou Horu, nejvyšší vrchol Beskyd, dosud měl šanci dostat se jen ten, kdo je fyzicky zdatný. Nyní na Lysou jezdí autobus. Více informací se dá dozvědět v Beskydském informačním centru, zájem je totiž tak velký, že je nutné si jízdenky zamluvit dopředu. Ale stojí to za to už proto, že letos v létě byla na vrcholu po dlouhé době opět zprovozněna Bezručova chata, která v sedmdesátých letech vyhořela. Takže je se kde občerstvit, pokochat se výhledy a pak se zase nechat autobusem odvézt dolů. 

Na Třeboňsko za zábavou

Na říjen je připravena v Třeboni a okolí mimořádná nabídka akcí. Hned 3. října probíhá na náměstí Jablkobraní, akce plná zpěvu a dobrého jídla. Její součástí je i řemeslnický trh. Ve stejný den se ve městě sjedou vodáci, protože probíhá symbolické uzavírání řeky Lužnice, tedy ukončení vodácké sezony. Ve dnech 9. až 11. října se tam koná tradiční výlov rybníka Rožmberk a ve stejném termínu, přesněji 10.října, velké hody na náměstí v nedalekých Borovanech. To už je hodně důvodů, vypravit se někdy začátkem října na Třeboňsko, že ano?

Baroko v Praze

Ve dnech 13. až 16. října se v Praze koná zajímavý festival. Je věnován dílu Jana Dismase Zelenky, který možná veřejnosti není moc znám, ale čím dál více se o něm mluví jako o geniálním barokním skladateli. Akce s názvem Zelenka festival Praha se koná podruhé, sjede se na něj řada uznávaných hudebníků a kdo má rád baroko, bude nadšen. Koncerty jsou organizovány v krásném prostředí Rytířského sálu Velkopřevorského paláce a v kostele Panny Marie pod řetězem na Praze. Vstupenky jsou v prodeji na stránkách www.webticket.cz nebo www.pragueticketoffice.com.

Kniha na říjnové večery

Má název Světla, která nevidíme, napsal ji Američan Anthony Doerr a strávil prací na ní celých deset let. Její americké vydání nadchlo loni kritiky i čtenáře a autor dokonce za ni dostal Pulitzerovu cenu. Nyní vyšla v českém překladu. Jde o nádherný příběh dívky, která v mládí oslepne, navíc do jejího života vstoupí druhá světová válka a nakonec se její cesta spojí s jistým chlapcem, který má za sebou také nevšední příběh. Dodávat cokoli víc by bylo na škodu, zkrátka, román jak má být.

Do Kolína na výstavu

Kdo má cestu do Kolína, může až do konce října vidět výstavu, která přinutí k zamyšlení. Přibližuje osudy, život a dílo posledního kolínského židovského rabína Richard Federa, který přežil koncentrák a nakonec se stal vrchním zemským rabínem. Výstava je umístěna v židovské synagoze.

Na Ledňáčka do Ungeltu

Jedno z nejúspěšnějších představení tohoto divadla můžeme vidět 3.října. Jde o herecký koncert Aleny Vránové, Františka Němce a Petra Kostky. Oni tři na jevišti a dál už nic není třeba. Zápletka? Vztah tří lidí, kterým je sice už dost let, ale stále ještě touží po lásce a umí si užívat života. Hlediště bývá plné seniorů, lidí středního věku  i mladých studentů , ale baví se všichni skvěle. Hra, na kterou mohou jít všechny generace.

Francie v Brně

V Místodržitelském paláci v Brně probíhá výstava s názvem Zastihla je noc. Představuje díla českých umělců, kteří žili ve Francii za druhé světové války. Právě  v té době do Paříže přijíždělo mnoho malířů a hudebníků a mnozí se snažili upozorňovat na tragický osud zemí, z nichž pocházeli. Výstava trvá až do ledna příštího roku.

Pro milovníky kávy

Akce s názvem Týden kávy se koná v prvním říjnovém týdnu v Brně. Brno se zakořeněnou tradicí kavárenství se rozhodlo oslavit 1.říjen, který je Mezinárodním dnem kávy a uspořádalo řadu akcí. Lidé se seznámí s celým příběhem kávy, od jejího pěstování, přes pražení až po způsoby přípravy a konzumaci. Více na www.tydenkavy.cz. Součástí je i soutěž baristů, takže ideální příležitost se něco přiučit, dozvědět a naučit se uvařit to pravé kafe.

Sbírejme symboly podzimu

Pokud se podaří počasí, je říjen ideální měsíc na vycházky. Zapomeňme na turistické výkony, zkusme jen tak brouzdat loukami a lesy a rozhlížet se. Nikdy jindy není příroda tak barevná a nenabízí tolik pokladů k výzdobě domácností. Sbírejme listy, suché rostliny, trávy, šípky, různé bobule a pak se jimi doma probírejme a tvořme krásné dekorace.

naše tipy zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%