Dýňové mámení

Dýňové mámení

20. 9. 2015

Ať chceme nebo nechceme, létu již dochází dech a před námi je čas posledních sběrů plodů z našich zahrad a polí. Na záhonech a někdy i na polích se různými odstíny oranžové barvy pyšní dýně nebo správně řečeno tykve. I na mém záhonu letos urostly tři oranžové krasavice. Na vedlejším záhonu je hned několik máslových dýní, ale svou krásou se s těmi velkými poctivými oranžovkami nemohou rovnat.

Dýně bez rozdílu barvy, druhu a odrůdy jsou velmi bohaté na vodu a vlákniny. Účinné látky dýně působí dobře na trávicí ústrojí, také odvodňují organismus a jsou vhodné pro detoxikační a redukční kůry. Pro náš organismus jsou více než blahodárné.

Semena dýní jsou zásobárnou stopových prvků a minerálních látek, jsou přírodním léčivým prostředkem. A také dobře chutnají. Ze semen se také lisuje olej.

Dýně, které dnes pěstujeme běžně na svých zahrádkách, jsou vlastně takovým biopokladem.

Můžeme je připravovat rozličným způsobem. Receptů na jejich úpravu je určitě velmi mnoho. U nás si pochutnáváme na dýňových polévkách, taštičkách a nebo dýňové marmeládě.

Dýňová polévka se zeleninou

Ingredience:
1 malá dýně hokaido (máslová)
1 mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
3 menší rajčata
2 menší šalotky
olivový olej
kousek másla
čerstvé (sušené) bylinky: oregano, saturejka, tymián, bazalka
římský kmín, celý pepř, muškátový oříšek, sůl
vývar

Příprava:
Dýni omyjeme, a pokud je to hokaido, nemusíme loupat, nakrájíme na dílky, vykrojíme jadřinec a dílky pokrájíme na kostky, vložíme do pekáčku. Očistíme a nakrájíme mrkev, celer a česnek (ten necháme vcelku) a přidáme k dýni. K zelenině přidáme celá rajčata. Směs pokapeme olivovým olejem, osolíme, promícháme a dáme do trouby, pečeme při teplotě 180 – 200 stupňů asi 45 minut. V rozehřátem hrnci si na sucho opražíme lžičku celého římského kmínu a lžičku celého pepře. Je hotovo, až začne koření vonět nebo měnit barvu. Pak jej nasypeme na ubrousek, necháme vychladnout a poté koření rozdrtíme v hmoždíři. Polévku kořeníme opatrně, kmín má výraznou vůni i chuť. Zbytek koření si uschováme.

Na másle orestujeme pokrájenou cibuli, zalejeme vývarem. Přivedeme k varu, vložíme pečenou zeleninu + čerstvé (sušené) bylinky a dle chutí připravené koření. Vaříme asi 8 – 10 minut. Poté vytáhneme snítky koření (pokud jsme použili čerstvé bylinky) a rozmixujeme do hladkého krému. Polévku můžeme podávat s kopečkem zakysané smetany, opraženými dýňovými semínky a nebo jen tak.

Moje rada:
Pokud vaši vnoučci, tak jako i moji, nemají rádi v polévce nic zeleného, tak použijte do polévky právě celé snítky bylinek. Bylinky vytáhnete, chuť a vůně zůstane. Rajčata nemusíte před pečením loupat, slupku jim sloupnete až po upečení.

dýně recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.