Vlak Lustig přiveze 
Kateřinu Horovitzovou

Vlak Lustig přiveze
Kateřinu Horovitzovou

11. 7. 2012

13. července 2012 začne na nádraží Praha-Bubny dvouměsíční pouť vlakové soupravy, jež si z mnoha důvodů zaslouží přízvisko „nezvyklá“.

Nezvyklá svými pasažéry, trasou, posláním i okolnostmi vzniku. Jako vrchol třináctého ročníku festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran jej totiž organizátoři vypraví přeměněný na pojízdné divadlo, výstavní prostor a kinosál do všech krajských nádraží v České republice, aby poté svou cestu symbolicky zakončil na trase Wannsee – Praha – Krakov – Osvětim. V jednotlivých zastávkách bude k vidění přímo ve vagonech divadelní zpracování velmi sugestivní novely Arnošta Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“, a to v nastudování Divadla pod Palmovkou v režii Petra Kracika. Doprovodný program, který je realizován rovněž přímo ve vlaku, tvoří projekce filmů a výstava Vojenského historického ústavu.

„Letos si připomínáme 70. výročí konference ve Wannsee, na které bylo přijato tzv. konečné řešení židovské otázky, poté následovaly transporty do vyhlazovacích táborů a tragická smrt šesti milionů židů. Jako organizátor festivalu česko-německo-židovské kultury jsem se rozhodl pro uskutečnění projektu, který jistou mírou autenticity vtáhne návštěvníky do děje divadelní hry Arnošta Lustiga „Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou“. Na tragédii holokaustu nesmíme nikdy zapomenout, musíme novým generacím, které mají od 2. světové války velký odstup, připomínat, co se v minulosti dělo za hrůzy a varovat je tím před lhostejností, netolerancí a arogancí moci,“ říká Pavel Chalupa, ředitel festivalu Devět bran.  

Poselství „Vlaku Lustig“ nejlépe sami pochopíte, navštívíte-li jedno ze čtrnácti unikátních představení, která herci Divadla pod Palmovkou odehrají přímo ve vagonu speciálně upraveném na jeviště i hlediště. Fascinující příběh skupinky bohatých židů a hlavní hrdinky Kateřiny, kterým je slíbena možnost vykoupení se z koncentračního tábora a záchrana života v podobě cesty do Ameriky, ožije v tomto autentickém prostředí pod vedením režiséra Petra Kracika. V hlavní roli Kateřiny Horovitzové se představí alternující mladé herečky Anna Stropnická a Denisa Pfauserová.

Vlak Lustig se poprvé předvede svým divákům 13. července, kdy představení i doprovodný program budou moci shlédnout diváci ve stanici Praha-Bubny. Toto nádraží nebylo vybráno náhodou, právě odtud totiž za druhé světové války vyjížděly vlaky transportující české židy do Terezína, odkud byly následně vypravovány transporty do vyhlazovacích táborů – táborů smrti. 14. července bude divadelní vlak čekat na své diváky na nádraží v Ostravě, další den v Olomouci, poté ve Zlíně, Brně, Jihlavě, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Plzni, Českých Budějovicích a Kolíně. Slavnostní zakončení české části projektu Vlak Lustig se uskuteční 27. července v Praze-Bubnech. V srpnu se potom odehraje řada představení symbolicky na trase Wannsee, Praha, Krakov a Osvětim. V každé ze stanic bude vždy od 12 do 18 hodin otevřena výstava Vojenského historického ústavu s názvem: „Operace: Důvěrné Izrael“ a projekce filmů s tématikou holokaustu. Divadelní představení začíná vždy ve 21.00 hodin, vstupenky budou vydávány od 20.30 hodin přímo u vlaku. Přednost mají ti, kdo si vstupenky rezervují na emailu pchalupa@post.cz.

O "Vlaku Lustig"

Vlak Lustig bude sestaven ze čtyř vagonů s parní a dieselovou lokomotivou. Dva vagony budou nákladní, podobné těm, ve kterých se převáželi v transportech do koncentračních táborů lidé, tzv. dobytčáky. V těchto vagonech budou převáženy dekorace, technika, hlediště, zároveň budou využity jako galerijní prostor pro instalaci výstavy Vojenského historického ústavu. Nejdůležitějším článkem vlaku bude divadelní vůz, speciálně upravený jako jeviště tragického příběhu Kateřiny Horovitzové a dalších pasažérů – obětí a jejich katů. Další bude osobní vůz, tzv. Rybák, ve kterém bude cestovat divadelní tým včetně herců, techniky a produkce.

Projekt vznikl ve spolupráci s Divadlem pod Palmovkou v Praze, ČD CARGO, a.s., ČD – TELEMATIKA, a.s., ČD CARGO, ČD, a.s. a Správou železniční dopravní cesty. Termíny zastávek Vlaku Lustig a více informací najdete na www.vlaklustig.cz, www.9bran.cz, www.archeologiezla.cz.

 

Termíny jednotlivých představení:

 

13. 7. 2012 - Praha
14. 7. 2012 - Ostrava
15. 7. 2012 - Olomouc
16. 7. 2012 - Zlin
17. 7. 2012 - Brno
18. 7. 2012 - Jihlava
19. 7. 2012 - Pardubice
20. 7. 2012 - Hradec Králove
21. 7. 2012 - Liberec
22. 7. 2012 - Usti nad Labem
23. 7. 2012 - Karlovy Vary
24. 7. 2012 - Plzen
25. 7. 2012 - Ceske Budejovice
26. 7. 2012 - Kolin nad Labem


divadlo festival kultura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.