Foto

Česká televize natáčí
film o životě Karla IV.

26. 8. 2015

Česká televize začala v těchto dnech natáčet historický film Hlas pro římského krále, věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin, Karlu IV. Režisér Václav Křístek v něm mapuje období, kdy se jako mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní historickou úlohu.

Karla IV. hraje Kryštof Hádek, jeho manželku, Blanku z Valois, ztvární Tereza Voříšková a Jana Lucemburského Stanislav Majer.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu,“ uvedl producent snímku Jan Maxa. 

ČT snímek uvede v příštím roce jako příspěvek k oslavám 700. výročí narození Karla IV. Režisér Křístek chce ukázat, jak složitou cestu musel Karel IV. ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší Svaté říši římské. Mapuje význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem. 

Hlas pro římského krále se bude natáčet v mnoha historických objektech, mimo jiné na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále. Vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících, šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů. 

Hlavním motivem filmu je vztah mezi Karlem IV. a jeho otcem Janem Lucemburským v době plné intrik. „Matka Karla IV., Eliška Přemyslovna, má ve snímku důležitou,“ dodal režisér a scenárista Václav Křístek. 

Česká televize film Karel IV.
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.