Princezna Lada, životní
role Marie Kyselkové

Princezna Lada, životní
role Marie Kyselkové

20. 8. 2015

Před více než půlstoletím hrála herečka Marie Kyselková, která 20. srpna oslaví osmdesátiny, zlatovlasou princeznu prchající v myším kožíšku před králem Kazisvětem. A ač je tento film Martina Friče Princezna se zlatou hvězdou dodnes jednou z nejoblíbenějších českých pohádek, které nechybí žádný rok v předvánočnímu programu, pro Marii Kyselkovou to byla poslední herecká role. Poté dala přednost mateřství a starosti o rodinu.

Rodačka z Brna vystudovala zdravotní školu a chtěla být zdravotní sestrou. Pak ale přišla nabídka na místo manekýny v Praze, kde si jí posléze všiml režisér Jiří Sequens, který ji v roce 1955 svěřil drobnou roli ve svém filmu Větrná hora. Pak začala hrát též v divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou) a vytvořila ještě dvě menší role v dramatu Bomba (1957) a filmu Vojtěcha Jasného Touha (1958). Její životní role z roku 1959 přišla náhodou, když onemocněla herečka Miriam Hynková, která měla princeznu Ladu hrát.

Už během natáčení se seznámila s hercem Petrem Haničincem, za něhož se provdala a měla s ním syna Ondřeje. Jejím druhým manželem byl o 12 let mladší zubař, s nímž měla dvě dcery. Od konce 90. let pracovala Marie Kyselková léta jako vrátná na strahovských vysokoškolských kolejích v Praze.

film filmoví hrdinové pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.