Alkoholik Hovorka

Alkoholik Hovorka

7. 8. 2015

Železniční důchodce Fanouš Hovorka je alkoholik naruby. Ne, že by snad byl úplným abstinentem. Pivko si rád dopřeje a ani ta štamprlička mu není cizí. Leč tempu kamarádů s deseti pivy nemůže konkurovat.

Vypije stěží dvě piva za celý večer a je považován za lakomce. Prohlašuje: "Pánové, mám hladinku. Mám dvě piva a bacha, po třetím pivu začínám mluvit pravdu a po čtvrtém jsem sexuálně agresivní!“ Limit nikdy nepřekročí.

Když jednou zatoužil po prémii vypsané nějakým pivovarem za likvidaci pěti piv na posezení., musel se smutně ceny zříct. Švindlovat nechtěl.

Jako vedoucí pracovník měl tu a tam za úkol vykonat ve své směně detalkoholovou zkoušku. Za tím účelem se v dopravním stole nalézala souprava trubiček a balonků. Když nastal ten čas, obtelefonoval vedoucí směny zaměstnance. Pravil: "Právě jste všichni absolvovali detalkovou zkoušku s výsledkem negativním!“ Nikdo nic nevykecal, i když posunovač Obdržálek prospal půl šichty na kožichu v šatně, neboť vystřízlivěl až po půlnoci. Chlapi za něj v "place“ mákli.

Vedoucí směny rozdával nepoužité trubičky zájemcům, aby na taneční zábavě mohli průběžně kontrolovat své promile alkoholu v krvi. Mohli popřípadě zjistit, v kolik hodin nutno přestat pít před případným nástupem na denní směnu. Fanouš také provokoval opilce na četných večírcích. V té době se pořád něco slavilo.

"Myslivna“ stála tři sta metrů za výpravní budovou jeho železniční stanice v malém lesíku. Zde se odehrávaly četné oslavy, neboť náčelník vypsal soutěž o nejlepší směnu. Prémie činila tisíc korun a musela se propít, bez ohledu na výsledek soutěže. Fanouš dokázal bavit své okolí i bez pomocí alkoholu. Byl tím značně nebezpečný, protože mohl kontrolovat nejen své činy, ale také skutky ostatních přítomných zaměstnanců. Naštěstí se staral pouze sám o sebe. To manželka náměstka Ouholíka byla podobný typ. Sledování příchodů a odchodů četných párů bylo ale jejím koníčkem a vysloužila si přezdívku Hlemýždí tykadlo.

Boj s alkoholem železničář vyhrál. Přiblížil se důchodový věk. Doma nemá žádný tvrdý alkohol, ani víno. Případnou návštěvu nemůže uctít ani kávou. Pouze pivo v ledničce je jediný dostupný alkohol skromné domácnosti. Fanouš nastoupil jako ostraha do prodejny s drahými parfémy. Pravidelným bodem pracovní přestávky se stala návštěva některé z okolních restaurací. Za půl hodiny musel služebník spořádat menu a jedno pivo. Vůbec mu nedošlo, že je vlastně ve službě. Tenhle rituál se stal nedílnou součástí směny celých deset let!

Poslední tři léta nastalo mezi paní vedoucí a ostrahou jakési usmíření. Po letech asi paní vedoucí pochopila, že Fanouš už jinačí nebude. Odpustila si četné výtky. Ten na oplátku přestal komentovat události a naučil se držet hubu. Služebník už odvykl návštěvám v komptoáru, aby se dovídal, že: "Takhle by to, pane Hovorko, nešlo!“

Velice nemilé mu bylo oslovování pátým pádem, i když je to gramaticky správné.To ráno si paní vedoucí vypůjčila ostrahu přímo v prodejně. Přítomna byla i jedna prodavačka. Vedoucí pravila:,, Pane Hovorko, není tajemstvím že při obědě pijete pivo! Musím vás upozornit, že jsem nově pověřena vykonávat u svých podřízených dechovou zkoušku. Vymínila jsem si, že tak mohu činit i u vás! Upozorňuji vás včas, abyste jednou nebyl překvapen!“

Alkoholik Hovorka byl odhalen. Paní vedoucí zamezila tomu prostému faktu, že by se opilec po použití jednoho piva choval v prodejně agresivně, popřípadě, že by po přestávce netrefil do prodejny. V nejhorším případě by mohl omylem dočasně hlídat v jiném prostoru.Ostraha se musí vypořádat s tímto stavem. Paní vedoucí má samozřejmě pravdu. Co jiného mohl strážce od tohoto workoholilka očekávat. Tato dáma s mobilem na uchu plní jen beze zbytku svoji povinnost. Fanouše ale mrazí kombinace vepřo, knedlo, zelo a limo. Nakonec to vyřeší po svém. Nebude chodit na obědy do restaurace. Zakoupí plechovku nealkoholického piva a uloží ji do ledničky na viditelné místo. Před odchodem na přestávku ji ostentativně uchopí a půjde si koupit do protějšího výdejního okénka párek v rohlíku.

Doba je zlá a nutno si vážit každého přivýdělku. Ostraha nemůže riskovat, že neuváženým činem přijde o těch několik tisícovek. Dávno minula doba přivírání očí za drobné přestupky. V televizi lze spatřit zhoubné důsledky alkoholu za volantem. Tatáž devastace osobnosti hrozí i cyklistům. Po požití jednoho piva by znejistěl i krok ostrahy mezi regály. Alkoholik Hovorka bude nucen zkrotit svou vášeň. Těch devět hodin bez jednoho piva hravě vydrží. Nemůže dokonce ani zvolat:,,Trhněte si nohou, paní vedoucí!“ Vždyť těch pár peněz na ulici nenajdeš!




alkohol Můj příběh železnice
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.