Wimbledon vyhrála a na tenisu
je stále závislá. Jana Novotná

Wimbledon vyhrála a na tenisu
je stále závislá. Jana Novotná

9. 7. 2015

Jana Novotná žije tenisem ráno, v poledne i večer. Wimbledonská vítězka z roku 1998 i šestnáct let po konci kariéry tento bílý sport miluje. Tenis ji pořád baví hrát, trénovat i sledovat, což ji zcela naplňuje. 

Na terase v prestižním All England Clubu bývalá světová dvojka mluví o tenisu se zaujetím, nadšením a nebývalou láskou. Mohlo by se zdát, že je pro ni tenis drogou. „Droga? To je hodně silné slovo, ale mám tenis ráda. Jsem na tom závislá, to ano. Není to droga, ale jsem na tenise prostě závislá, jestli chápete,“ uvedla dnes šestačtyřicetiletá Novotná. 

Se svou dobrou angličtinou se do Londýna vrací každý rok. Komentuje pro rozhlasovou stanici BBC a hraje čtyřhry legend. Její voleje a čopovaný bekhend fanouškům připomínají, proč na zdejší trávě slavila úspěch. „Pořád mě to baví, i když někdy musím říct, že pokud se našim nedaří a prohrajeme, tak mě to pořád mrzí,“ přiznala. „Ale snažím se to brát s respektem a nadhledem. Brát to víc s humorem, to bych si přála já, ale někdy to nejde.“  

Wimbledon je Wimbledon

Už jenom se obléknout do bílého a proběhnout se po zelené trávě je pro Janu Novotnou pohlazením. Je to pochopitelné, vždyť ve Wimbledonu dosáhla svých největších grandslamových úspěchů. Vedle titulu došla ještě dvakrát do finále (1993 a 1997) a čtyřikrát na londýnské trávě slavila triumf v ženské čtyřhře a jednou ve smíšené čtyřhře. „Wimbledon je Wimbledon. Vnímám to velice hluboce a moc ráda se sem vracím. Má v mém srdci velkou část, ale není to jen o tom turnaji.“

Nedávno při jednom z rozhovorů o celé své úspěšné kariéře si uvědomila, jak hluboko je tenisem (v dobrém slova smyslu) zasažena. „Zjistila jsem, co je na tom všem nejhezčí, jak mám pořád ráda tenis. Že mě to hrozně baví – na tenis se dívám, tenis hraju, trénuju. Tenis mi dává úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje,“ vyznala se. 

S odstupem času si myslí, že stejné pocity měla i během své kariéry, v které vyhrála 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. „Program byl brutální, takže jste hledali a těšili se na momenty, kdy se nehrálo. Ale s odstupem kariéry si říkám, že jsem asi něco dělala dobře, protože tenis mám pořád ráda. Znám spoustu hráček, které raketu odložily a tenis nehrají a nezajímá je. Já jsem ráda, že jsem u toho zůstala, protože tenis mi dal všechno. A být součástí atmosféry, kterou tady vidíme, těch úspěchů, senzací, překvapení a změn, které se okolo tenisu dějí, to je neskutečné,“ řekla. 

Bez tenisu ani den

Zdá se, že by nevydržela bez tenisu ani den. „To by bylo hrozný,“ vtipkovala brněnská rodačka, která od loňska trénuje Barboru Krejčíkovou. „Mě tenis neunavuje. Vypnout ale dokážu. Na dovolené si řeknu, že nebudu hrát, běhat ani skákat. Za chvilku dobiju energii a už si říkám, co je v tenise nového, kde kdo co uhrál, jaké je nová příležitost,“ uvedla trojnásobná olympijská medailistka. 

Někdy je na tenisu od rána do večera, jako třeba ve Wimbledonu. Do šatny přišla v úterý v 9:15, zatrénovala si, zahrála čtyřhru legend, pak komentovala čtvrtfinále dvouhry žen a před osmou večer vypadala čerstvá a spokojená. „Byl to dlouhý den, ale jsem taková zaplněná všemi emocemi,“ řekla Novotná. 

Ve Wimbledonu ji těší, že se potká s dalšími šampiony a cítí velkou úctu. „Je uspokojivý pocit, že na vás nezapomínají. I když už jste dávno v tenisovém důchodu, tak jste součástí toho dnešního tenisu,“ dodala česká šampionka.

sport tenis Wimbledon
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.