Řetězení

Řetězení

9. 7. 2015

Fanouš Florián je člověk pohodlný. Jeho první žena jej počastovala výstižnou charakteristikou. Když jednou zahajovala manželskou hádku zvýšeným hlasem, Fanouš nereagoval. Žena rezignovala a prohlásila: "Ty jsi líný se i hádat!“

Fanouš nevyhledával rozbroje a s každým se snažil domluvit. Dokázal jakýmsi šestým smyslem posoudit, zdali je hádka užitečná či nikoliv. Tak klidně proplouval životem.

Vydržel na jednom pracovišti třicet osm let bez ambice na povýšení. Přežil všechny vedoucí, neboť je profesně neohrožoval. Lidi kolem si roztřídil způsobem skoro vědeckým. Fanouš je člověk pohodlný, také však manuálně nezručný. Jako majitel rodinného domku musí objekt udržovat pomocí profesionálů. Naproti bydlí strojní zámečník, o tři domky dále instalatér, kamarádí s elektrikářem. Vždy se najde někdo, kdo mu poseče trávu. Není také nouze o zedníky a jiné řemeslníky. Na kamarády, kteří dokážou všechno včetně výroby vlastního nábytku vzhlíží s úctou. Největším kamarádem je ale Mirek Žák, expert na počítače.

Stejným způsobem si roztřídil i nepřátele. Naivně se totiž domnívá, že všichni lidé kolem jsou hodní, nezáludní a veskrze čitelní. "Přestaň se konečně vznášet a přistaň na zemi plné grázlů, podvodníků a falešných kamarádů,“ radí kamarádka. Marně. Fanouš si mezi nepřátele zařadil akorát Honzu Baboráka, Tondu Juránka a Milana Obrtlíka. Jeho zášť zašla tak daleko, že když Honza Baborák nedávno zemřel ve stáří devadesáti let, nešel mu na pohřeb a akorát jej vyškrtl se seznamu nepřátel. Pravil jen: "O jednoho méně!“

Jakýmsi divným řízením osudu je Fanouš klikař. Kolikrát přemýšlí o svém životě a říká si, že snad existuje osud. Rozešel se se studentskou láskou, aby posléze zjistil, že nemohla mít děti. Ve škole jej málem vyrazili ve čtvrtém ročníku za pokus o přechod státní hranice do Rakouska. Byl to jen omyl milenců, kteří v zámeckém parku přehlédli tabulku HRANIČNÍ PÁSMO. Jenom převaha slušných lidí ve sboru udržela tehdy delikventa ve škole až do maturity.

Na vojně jej málem přejel tank, když si s kamarádem postavili v zasněženém lese eskymácké Iglu. Bylo k nerozeznání od kupy sněhu. Vyhnal je chlad a nevědomost, jak si topí Eskymáci! V životě mu vždy někdo podal pomocnou ruku. Kolikrát vyrazil někam pro pomoc při domácí havárii a vždy uspěl. Bylo to až k nevíře.V zimě se třeba porouchalo topení. Fanouš vyrazil nazdařbůh do ulic hledat pomoc. Procházel právě kolem domku topenáře. Ten zrovna vyjížděl z garáže. Jindy mu odešla pračka. Jel tedy do blízkého městečka zařídit opravu. Před prvním domem narazil na rodáka a ten mu pračku opravil rychle a za mírný peníz.

Toho dne využíval Fanouš odpolední siestu. Jako vždy si pustil v televizi Colomba a usnul. Po probuzení na něj mluvilo jen rádio! Obrazovka černá. Jakýkoliv pokus o oživení byl k ničemu. "Tak zase musím do ulic jen tak nazdařbůh a musím najít někoho, kdo mi televizor opraví,“ blesklo Fanoušovou hlavou. Hned u prvního domku dostal tip: "Televizory přece opravuje mladý Kolomazník.“ Paní Kolomazníková se objevila jako na zavolanou v zahradě před domkem. Syn prý bydlí v sousedním městečku. Podala Fanoušovi svůj mobil a zavolala synovi. "Televizory opravuje Franta Houska na náměstí, ale bývá doma jen zřídka. Můžete to ale zkusit!“, informoval syn.

Televizor do velké tašky a hurá do sousedního městečka. Opravář byl náhodou doma a předmět přijal do opravy. Pravil: "Já se na to mrknu a zítra v jedenáct vám zavolám!“ Příštího dne se opravář ohlásil: "Nejde to opravit, kupte si nový!“ Bez televize nelze žít. Hned odpoledne zakupuje Fanouš nový televizor v TESCU v Brně. Fanouš je tak nešikovný, že nedokáže nový televizor doma ani složit, natož vyladit. Ještě, že mám Mirka, počítačového experta", zajásal. Leč předčasně.

Celoživotní řetězení šťastných náhod bylo náhle přerušeno. Po intenzivním zvonění se ve dveřích objevil zuřivec s nepříčetným výrazem v očích. Na hosta se vyrojil celý arsenál sprostých nadávek. Vše bylo ukončeno zprávou: "Na tento zvonek zvoníš naposledy: Nechci tě v životě vidět!“ Fanoušovi se nechce věřit, že takhle rázem skončilo čtyřicetileté přátelství. Mirek vždy prohlašoval, že nedá na žádné řeči a žádné pomluvy. Hned téhož večera odeslal napadený a do domu nevpuštěný host mail, žádající o vysvětlení. Není si totiž vědom žádné příčiny. Odpověď nedostal. Televizor sestavil a vyladil synovec.    

V životním hodnotovém pořadníku Fanouše Floriána nastala změna. Zmizel kamarád. Místo toho se seznam jeho nepřátel opět upravil. K Tondovi Juránkovi a Milanu Obrtlíkovi se přidružil Mirek Žák. Za zemřelého Honzu Baboráka se dostavila náhrada. Fanouš nebude přece své hodnoty měnit, i když hádat se s někým na stará kolena je přinejmenším pitomost!

Můj příběh přátelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%