Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky

8. 7. 2015

Zahrádkářská sezóna je v plném proudu, dozrává drobné ovoce - muchovník, borůvky, maliny a také rybíz. Dávám přednost červenému rybízu před černým. Máme na zahradě "jen" dva keře tohoto ovoce, ale jsou každý rok spolehlivě obsypané nádherně kyselými červeně se lesknoucími bobulemi. Radost pohledět. Je to poklad našich zahrádek, i když někdy trochu nedoceněný.

Keře mají množství plodů rok co rok a jen málokdo bohatou úrodu sklidí beze zbytku. Přitom je to ovoce, které je bohaté na různé vitamíny – B1, B2, B6, železo, hořčík, zinek a především vitamín C. Je zdrojem také důležité vlákniny. Za syrova mají bobule osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Červený rybíz – jeho kulturní odrůdy - se dá dobře pěstovat v celé České republice i v jiných oblastech mírného podnebného pásma. A tak je vhodný i do našich zahrádek, vydrží i kruté jesenické zimy. Ještě jednu nespornou výhodu má pěstování červeného rybízu. Zahrádkáři mohou být v klidu, červený rybíz jim zřejmě nikdo neotrhá a neukrade. Tak, jak se to děje třeba s česnekem.

Chci se s vámi podělit o recept na rybíz jako brusinky. Budete potřebovat: 1kg bobulí červeného rybízu (bez stopek a nečistot), 250ml octa, 650g krupicového cukru, kousek celé skořice, 6 hřebíčků.

Dejte svařit 250ml vody s octem, přisypte rybíz, zamíchejte a ihned sceďte. V širším kastrolu promíchejte rybíz s cukrem, přidejte koření, přilejte 150ml vody a vařte deset minut. Ještě horké plňte do nahřátých skleniček, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Toto množství naplní 4 skleničky o obsahu 0,33 l. Podávejte k sýrům nebo masu. Nemá to chybu. Dobrou chuť.


recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.