Viktor Sodoma
slaví sedmdesátiny

Viktor Sodoma
slaví sedmdesátiny

5. 7. 2015

V šedesátých letech minulého století, kdy vystupoval s kapelami Flamengo a The Matadors, patřil k průkopníkům československého rokenrolu a bigbítu. Dodnes je znám především jako interpret nekomplikovaných bubblegumových popěvků jako Žárlivý kakadu nebo Parní stroj. 

Muzikant a moderátor Viktor Sodoma se narodil před 70 lety, 5. července 1945, a slaví sedmdesátiny.

Pražský rodák v mládí vystudoval keramickou školu v Bechyni, na níž se mimochodem seznámil s Karlem Krylem. V roce 1962 jej otec přihlásil do soutěže Hledáme nové zpěváky. „Skončil jsem druhý za Helenou Vondráčkovou, což rozhodlo o mém dalším osudu,“ vzpomínal později Sodoma. 

Jeho hudební začátky byly spojeny s rockovými kapelami Flamenco a The Matadors. S nimi nahrál mimo jiné písničky jako Get Down From The Tree, Zlatý důl nebo "Dylanovku" It's All Over Now, Baby Blue. „Byla to éra absolutní svobody. Zpíval jsem přesně to, co jsem chtěl zpívat, a kdybychom spolu vydrželi, mohli jsme to možná dotáhnout tak daleko jako Olympic,“ nechal se před lety slyšet Sodoma. 

Na přelomu 60. a 70. let se Viktor Sodoma prosadil jako popový interpret v týmu kolem orchestru Václava Zahradníka. Z tohoto období pochází mimo jiné hit Haló, děťátko! Posléze začal vystupovat s Františkem Ringo Čechem, který pro Sodomu otextoval řadu oblíbených, nicméně umělecky nepříliš náročných písniček. „Byli jsme sice hodně populární, vystupovali v televizi a naše desky se skvěle prodávaly, ale nebyla to muzika mého srdce,“ vzpomínal před časem Sodoma. Recesistické hity z té doby, jako třeba Žárlivý kakadu, Ježek se má nebo Parní stroj, zaznívají z českých rádií dodnes. 

V 80. letech Sodoma často vystupoval v italských barech. Po pádu komunismu v Československu si zpěvák otevřel v Roztokách u Prahy restauraci a penzion. Zpěv ale ani pak nepověsil na hřebík, letos na jaře spolu s dalšími známými českými hudebníky absolvoval turné Evergreen Tour 2015. 

hudebníci výročí zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%