Pozvánka na ostrov Hvar,
tentokrát na lov kalamárů

Pozvánka na ostrov Hvar,
tentokrát na lov kalamárů

18. 7. 2002

Vážení, určitě víte, že rybaření vyžaduje trpělivost. A tak věřím, že i vy dočtete relativně delší článek až do konce. Na konci vás čeká totiž úlovek! Kamarádi, tentokrát vás zvu na chorvatský ostrov Hvar na lov kalamárů.

Nikdy by mne v životě nenapadlo, že se octnu uprostřed Středozemního moře, na ostrůvku, a ještě k tomu začnu fušovat i do rybaření! Já, děvče narozené v Jižních Čechách, v kraji rybníků. Sice narozená ve znamení ryb,ale jinak mořem nepolíbená... 

Víte, že někdy láska hory přenáší? Ta naše překonala Alpy a k tomu ještě kousek moře. A tak nyní jsem tam, kde jsem chtěla být, kam mne srdce zaválo a kde jsem již také zapustila kořeny během téměř dvou desetiletí. Není to televizní love story ani cestopis z televize, je to skutečný život. Ano, ano, jsou to dva životy, dva rozdílné světy. Jeden u nás doma v naší zlaté zemičce, a ten druhý zde na Hvaru, uprostřed moře a pod nadvládou boha moře a vodních živlů Poseidona.

Existuje mnoho způsobu rybolovu, dnes však zde budu psát pouze o lovu bez sítí, bez harpuny a bez potápěčského vybavení, takže půjde o jakousi "klasiku". V zásadě existují dva základní způsoby lovu: 1. ze břehu, 2. ze člunu.

My dnes spolu budeme chytat kalamáry ze člunu. Jede s námi i vnučka. To je něco pro ni! Kalamáry, pokud nevíte, jsou hlavonožci, křišťáloví nebo mléčně bílí, 20-30 cm velcí noční dravci. Něco jako sépie nebo chobotnička. V kuchyni jsou kalamáry veliká pochoutka. Nejenom místní pánové i dámy vyráží při setmění v motorových loďkách na moře, aby za pomoci světla z halogenových lamp lákali pod člun kalamáry. Tento způsob lovu je dovolený. 

Kalamáry se nechytají na prut. Stačí mít tedy s sebou na loď jen vřetýnko s namotaným vlascem a návnadou. Uvidíte na fotkách. Na konci vlasce jsou obvykle 2-3 návazce s umělou luminiscenční návnadou, která po nasvícení vyzařuje tlumené světlo a přitahuje kalamáry. Návnada je taková krásná asi 10cm rybička, která má u ocásku jakoby bodlák s ostrými trny. Na ty se kalamáry chytají. Není radno se o tyto háčky zachytit!

Představte si, že sedíte bokem na kraji člunu a začnete do moře odmotávat a spouštět z dřevěného či polystyrénového vřetýnka vlasec s návnadou. Na vřetýnku je namotaný celý, asi 50m vlasec. Já sedím na levé straně lodě, protože při lovení držím vlasec v levé ruce, i když jsem pravačka. My většinou lovíme ve hloubce 25-30 m.

Vlasec dolů klesá vlastní váhou návnady. Kalamáry se pohybují a chytají se u dna. Tak tedy spouštíte vlasec a dáváte pozor, až se dotkne dna. To poznáte a ucítíte podle toho, že vlasec nemá žádnou váhu a přestane být napjatý.  Nesmí se zaháknout nebo zamotat do případné trávy, která tam na dně roste. Takže opatrně ze dna zvednete vlasec i s návnadou o asi 1,5 m. Přesněji, namotáte na vřetýnko cca 1,5 m vlasce. Umíte si to zatím vše představit? Snažím se psát tak, abyste se mnou v duchu skutečně lovili... :) 

A nyní nastává to dobrodružství lovu! Vy totiž držíte vlasec v ruce přehozený přes ukazováček. Jakmile se kalamár dole u dna vrhne na návnadu, vy ucítíte nepatrný záškub na ukazováčku a musíte v tom okamžiku zaseknout. Musíte tak na kalamárka ihned zareagovat. Potom hezky rychle, ale v klidu vytahujete třiceti metrový vlasec tak, aby byl stále mezi vámi a kalamárem v napětí, aby se z něho kalamár nevyvléknul a nezůstal v moři. Podle váhy a odporu poznáte, jak veliký kousek máte na háčku. Platí zde přímá úměra.

Umíte si představit, jaké bylo mé nadšení i zděšení, když jsem ucítila na vlasci takový odpor, jako by se mi chytil žralok! A víte, co jsme po hodinovém boji vytáhli? Obrovský, barevný plážový slunečník! Při každém přitažení se ve vodě rozvíral a kladl nepředstavitelný odpor. Při povolení se zavíral a klouzal do hlubin... fakt jsme nevěděli, co to může být, co jsme to ulovili... ještě ho máme schovaný...

Tak pokračuji. Nyní vytahujeme, předpokládám, kalamára běžné velikosti z moříčka. Při tom se vlasec nestačí namotávat na vřetýnko. Tudíž se vlasec musí rychle pokládat na dno loďky mezi nohy. Opět se musí dávat pozor, aby se zde vlasec nezašmodrchal. Takže při vytahování kalamáru ode dna se musí hlídat několik věcí najednou. Když už je kalamár vytažen těsně pod hladinu, stoupnete si a kalamára vynesete na vlasci nad loďku. V tomto okamžiku se kalamár škube, brání se a vystřikuje gejzír fialového inkoustu. Pokud vás tato tekutina potřísní, máte smůlu, již to nikdy nevyperete.

Pokud budete mít štěstí a kalamár při cestě ode dna nespadne zpět do moře, máte ulovený právě jeden kousek! Gratuluji! Těch kousků může být i více, jestliže natrefíte na roj kalamárů. Ale kolikrát jsme se vraceli s prázdnou! No, a když ty bestijky neberou, tak rybaření vzdám, lehnu si na záda na příď loďky a pozoruji překrásnou noční oblohu s hvězdami. A věříte, že ta souhvězdí mám již v malíčku?

Moc dobrý rybář totiž nejsem. Pak raději pozoruji vesmír... Ale každého uloveného kalamára vítám radostným, vítězným pokřikem jako kamaráda. Vypadá to, jako bych chytila zlatou rybku.

Ale na tu teprve čekám. Vlastně, už ani nečekám, nějak ji totiž nepotřebuji.

rybaření ryby zábava
Hodnocení:
(1.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...