Nejde to. Stud je u mužů silnější, než obava z nemoci.
Ilustrační foto: ingimage.com

Nejde to. Stud je u mužů silnější, než obava z nemoci.

12. 4. 2017

Více než polovina mužů ve věku vyšším než čtyřicet let má problémy s erekcí. Naprostá většina z nich se přitom nejde poradit k lékaři, přestože se za těmito potížemi obvykle skrývá závažnější zdravotní problém, zpravidla onemocnění cév. Ale stud je silnější, než obava z nemoci. Mužská ješitnost je zkrátka stejně silná ve čtyřiceti i v sedmdesáti.

Přitom nemocí cév trpí okolo šedesáti procent pánů, kteří mají problém v intimní oblasti. Jenže to neví, protože si to nenechají zjistit. Muž uvažuje takto: Mám poruchu erekce, to je ostuda a tak to nikomu neřeknu, ani lékaři. Chovali by se stejně, kdyby měli třeba zlomenou nohu nebo zánět v zubu? Nikoliv, za to se nestydí. Z pohledu žen, které chodí běžně ke gynekologovi, je to sice zvláštní uvažování, ale je to tak.

Funguje „to“ jako indikátor

Tady je zkušenost pětapadesátileté Věry z Prahy: „Můj o deset let starší přítel má potíže s erekcí. Už pět let se nemilujeme, i když vím, že by chtěl, a o tomto problému raději mlčíme. Když jsem si přečetla o tom, že za podobnými potížemi se často skrývá onemocnění cév, navrhla jsem mu, ať jde k lékaři. Jeho podmínka byla: Jo, o cévách mluvit můžeme, ale o tom ostatním ne. Namítala jsem, že to přece souvisí. Jeho odpověď: Když ti to vadí, najdi si někoho mladšího. Je jako malý kluk. Nechci nikoho mladšího, nevadí mi, že spolu nemáme sex, ale jde mi o jeho zdraví. Nechci nic zanedbat, podcenit. Jsem vdova a vím, jaké to je přijít o partnera.“

Lékaři na tento příběh reagují slovy: Jak typické.

„S trochou nadsázky se přitom dá říct, že porucha funkce pánského zařízení může zachránit život,“ říká lékař Jiří Matuška, člen České angiologické společnosti, tedy lékařů, kteří se zaměřují na onemocnění cév. „Nemoci oběhového systému jsou totiž příčinou přes poloviny úmrtí v České republice a mnohdy se hlásí právě poruchami v intimní oblasti. Nejde pouze o známé postižení srdce nebo mozkovou mrtvici. Ateroskleróza postihuje až ve třiceti procentech tepny pánve a dolních končetin. Zatímco postižení tepen dolních končetin se projevuje jako kulhání s bolestí v lýtku při běžné chůzi, nedokrevnost malé pánve se projevuje kulháním vzácného pánského zařízení. To potřebuje pro získání patřičného tvaru a konzistence celkem velký přísun krve. Pokud je někde mezi srdcem a malou pánví překážka v podobě aterosklerotického plátu, přísun vázne,“ vysvětluje lékař.

Jak prolomit věčné tabu

Je to prosté, jednoduché jak facka. Potíž spočívá v tom, jak muži uvažují. Vše, co se týká jejich drahocenného orgánu, je tabu. Tedy v případě, že nefunguje podle jejich představ. Chovají se jak pštrosi strkající hlavu do písku. Lékaři se čím dál častěji setkávají s případy, kdy ženy takzvaně mužům zachrání život, protože je na vyšetření dostrkají téměř násilím.

„Využila jsem zkušeností učitelky z mateřské školky,“ říká se smíchem šedesátiletá Kateřina. „Tak jako jsem celý život přesvědčovala děti, že mají udělat něco, co nechtějí, tak jsem pod různými záminkami dostala manžela ke specialistovi na nemoci oběhových cest. Řekla jsem mu, že mám pocit, že se mu rýsují žíly na nohou a protože je ješitný a záleží mu na tom, jak vypadá, šel. Ovšem, kdybych jako důvod obav o jeho zdraví uvedla to, že má potíže s erekcí, urazil by se a stejně by nikam nešel,“ vypráví.

Lékaři se také shodují v následujícím: Muži v médiích, ve filmech, všude kolem sebe slyší o tom, že dnešní sedmdesátníci jsou ve stejné kondici, jako dříve bývali padesátníci. Takže si myslí, že musí dosahovat výkonů jako za mlada. Nikdo jim neříká, že dříve byli sedmdesátníci staříci, kteří seděli na lavičce pod jabloní, pokuřovali fajfku a babičku drželi akorát tak za ruku. Ideální by bylo snažit se být někde mezi těmito dvěma extrémy. Jenže to pánská ješitnost nedovoluje.

Takže na závěr. V České republice je nyní šedesát angiologických ambulancí, další jsou součástí nemocnic. A kdo by je měl navštívit? Každý, kdo odpoví kladně na více než polovinu těchto otázek.

Je mi více než pětačtyřicet?
Kouřím nebo jsem kouřil?
Mám problémy s erekcí?
Mám nadváhu?
Kulhám při delší chůzi?

„Pacient může tyto specialisty navštívit i bez žádanky, takže muž s erektilní dysfunkcí se nemusí při vysvětlování intimních obtíží červenat před svou obvodní lékařkou,“ připomíná lékař Jiří Matuška.

vztahy a sex
Hodnocení:
(3 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.