Tolik autobusů v neděli po ránu?

Tolik autobusů v neděli po ránu?

8. 6. 2015

Autobus je můj každodenní ranní dopravní prostředek. Přiváží mě ze sídliště k metru a v závěru cesty do práce mě naopak od metra doveze až před bránu vojenského areálu na Ruzyni.

Od roku 1982, kdy jsem se přistěhovala do Prahy, jsem zažila už celou řadu městských autobusů. Běžné, i ty první maďarské "harmoniky" s plachtou, mnohdy potrhanou, kam za jízdy fučelo a dokonce i pršelo. Utekly roky a dnes moc autobusy rozlišit neumím (určitě k tomu přispívá i fakt, že jsem neřidič). Rozeznám pouze krátký autobus od "nastaveného" a pak jeden menší, co jezdí na Ruzyň a má tvrdé pérování a drncá.

Tentokrát jsem si však na autobus přivstala i v neděli. Praha slavila 90. výročí zavedení autobusů v městské hromadné dopravě. Dopravní podnik za tím účelem připravil již v sobotu Den otevřených dveří ve vršovické vozovně a v neděli pak  slavnostní průvod autobusů městem. Vybrané autobusy byly k vidění od 9.00 hodin v dolní části Václavského náměstí. Všechna vozidla byla krásně naleštěná a řidiči měli na sobě dobové uniformy. Nejstarší autobus jezdil od roku 1948, následovaly vozy z 50. a 60. let. Autobusy mladší jsem už pochopitelně zažila na vlastní kůži. Zaznamenala jsem tu vozy značky Škoda, Karosa nebo Ikarus. Trochu jsem litovala, že sem nebyly přistaveny opravdu nejstarší autobusy, avšak dovedu si představit, že to z technických důvodů nebylo proveditelné.

V 10 hodin se celá autobusová kolona 17 autobusů vydala na slavnostní průjezd částí města, a to docela rychlým tempem. Projela Vodičkovou ulicí, dolů do Spálené, odtud na Národní, a dále přes Újezd, Klárov, Pohořelec až na Hradčanské náměstí. Odtud se pak již autobusy rozjely do svých "domovů".

Akce přilákala po ránu mnoho návštěvníků včetně cizích turistů, především pak rodin s dětmi, ale viděla jsem i dost starších mužů, možná bývalých "autobusáků". Kdo chtěl, mohl si rezervovat jízdu Prahou.

Oslava výročí autobusové dopravy byla vlastně jakýmsi předvojem celkové oslavy 140. výročí městské hromadné dopravy v Praze, na jejímž počátku stála v roce 1875 koňská dráha.

Tak to si na podzim rozhodně nenechám ujít a už dnes zvu i vás.

MHD
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%