Podívejte se na letadla zblízka

Podívejte se na letadla zblízka

7. 6. 2015

Řeknu-li, že pracuji na Ruzyni, obvykle si každý představí na prvním místě letiště. Je pravda, že vojenský areál, v němž sídlí Vojenský ústřední archiv, je opravdu vzdušnou čarou vzdálen od letiště, co by kamenem dohodil. Letadla však přes nás za normálního provozu nelétají. Pouze, když se nakrátko uzavře hlavní runway, hučí to nad našimi hlavami nepřetržitě celý den. Tak tomu bylo i v posledních pracovních dnech.

Když jsem si přečetla leták o akci, pořádané nedalekým obchodním centrem Šestka, nezaváhala jsem ani na chvíli. Od 3. 6. do 3. 7. je tam totiž k vidění výstava letecké techniky, a jak je teď čím dál oblíbenější, jsou zde i interaktivní exponáty, nabízející se k vyzkoušení hlavně mládeži. K vlastní výstavě se pak právě tento víkend přidružila ještě možnost sledovat ze střechy obchodního centra letištní plochu a z ní startující letadla, která tímto směrem obvykle nelétají. K dispozici byla i půjčovna dalekohledů.

Statická výstava je umístěna v pasážích nákupního centra a částečně na střeše a je přístupná zdarma po celou otvírací dobu. Je zde možno vidět celé exempláře letadel, třeba známou stíhačku Mig-21 a dále zemědělský Čmelák a u nás málo používaný Piper Aztec, letecké a proudové motory, kokpity, vybavení pilotů pro katapultáž, uniformy leteckého personálu, miniaturní modely nejrůznějších letadel cizích leteckých společností.

Unikátem je "zachráněný" motor z vrtulníku , na jehož palubě zahynula spolu s posádkou při havárii  v říjnu 1977 druhá manželka prezidenta Husáka. On sám nařídil po vyšetření případu spálit vrak napalmem, avšak díky odvážným členům destrukční čety byl motor dlouhá léta ukrýván. O celém případu, který byl odtajněn až v roce 1999, je možno se dočíst na informační tabuli.

Největší pozornost školní mládeže přitahovaly letecké trenažéry, které si dobrovolníci mohli pod vedením instruktorů vyzkoušet.  A nebojácných zájemců bylo opravdu hodně. Zdá se, že zájem o letectví nejenže neklesá, ale naopak roste.

Chcete-li se tedy dívat na letadla zblízka a zažít práci pilotů na vlastní kůži, vydejte se podobně jako my do Šestky na Ruzyň. Obchodní centrum je po prodloužení trasy metra A dosažitelné ze stanice Nádraží Veleslavín letištním autobusem 119, vystupuje se na zastávce K letišti. Nebudete litovat.

letadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.