Snížení příjmu potravy 
může prodloužit život

Snížení příjmu potravy
může prodloužit život

1. 1. 2013

Nejen hubnutí může být jedním z důvodu snížení počtu kalorií ve stravě. I dožití se aktivně vysokého věku se může díky stravě chudé na kalorie stát reálnějším.

Strava chudá na kalorie je podle odborníků na medicínu proti stárnutí jedním z faktorů, které se mohou podílet na dlouhověkosti. Prokazují to testy provedené na primátech. Odborníci však zároveň varují před radikálním snížením příjmu kalorií, přísné hladovění má totiž opačné účinky.

„Zhruba před 30 lety se objevily první informace o tom, že lidé žijící na japonském ostrově Okinawa se dožívají mnohem vyššího průměrného věku a trpí méně často onemocněním srdce a cév, je u nich evidováno méně mozkových příhod a výskytu nádorových onemocnění než je tomu u obyvatel z jiných částí Japonska. Příčinou dobré kondice ostrovanů byl podle výsledků provedených studií jejich jídelníček. Strava ostrovanů obsahovala zhruba o dvacet procent méně kalorií než kolik obsahovala strava lidí z dalších částí Japonska,“ popisuje MUDr. Monika Golková odbornice na medicínu proti stárnutí a primářka Anti – Aging kliniky A2C.

Odborníci začali pátrat po tom, jak může strava chudá na kalorie ovlivnit zdraví a délku života člověka. Výsledky testů provedených na opicích makak rhesus a dalších laboratorních zvířatech ukázaly, že při kalorické restrikci dochází k biochemickému procesu, jehož součástí je snížení metabolismu, které patrně souvisí i s nižší tvorbou volných radikálů. Kromě těchto pochodů během mírného hladovění dochází i k aktivaci genu „dlouhověkosti“.

„Během hladovění dochází k aktivaci genu nazvaného SIR2, který pomocí enzymů chrání DNA buněk před poškozením, čímž prodlužuje jejich život a zpomaluje proces stárnutí,“ vysvětluje MUDr. Monika Golková.

Při anorexii to nefunguje

Výzkumy provedené v laboratorních podmínkách na zvířatech ukazují, že aby došlo k aktivaci SIR2 je nutné stravu snížit zhruba o 20 - 40 procent kalorií. Pokud má organismus stravy dostatek, zaměří svou energii na zpracování potravy, nikoli na aktivaci genu SIR2. Součástí prací je i varování před přílišným hladověním, které nevede k prodloužení života, ale k poškození životně důležitých orgánů.

Nastartujte geny dlouhověkosti

I přesto, že provedené pokusy jasně ukazují zlepšení kondice zvířat, snížení výskytu nádorových onemocnění a prodloužení života, není možné hladovění doporučit jako prostředek k získání lepšího zdraví a dlouhověkosti. Jako vhodnější se ukazuje rozumné snížení příjmu kalorií a mírné zvýšení výdeje. Pro ty, co potřebuji se snížením kalorií pomoci a chtějí nastartovat geny dlouhověkosti SIR2 rychleji, je vhodný produkt resveratrol. Tato bioaktivní látka je doslova čistička DNA. Resveratrol, polyfenol z červeného vína, je schopen aktivovat geny mládí tak, aby si tělo zachovalo svoji mladistvou vitalitu a energii.

Lidé užívající resveratrol pociťují větší energii, zlepší se fungování metalismu a výrazně a zlepšuje se i koncentrace. Tělo si totiž myslí, že drží zdravou dietu a cvičí.

Anti-Aging dieta hubnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.