Když hrob vydal svědectví
o zrůdě jménem Mengele

Když hrob vydal svědectví
o zrůdě jménem Mengele

6. 6. 2015

Německý nacistický lékař Josef Mengele je synonymem lidské zrůdy, která pod pláštíkem vědeckých pokusů sadisticky mučila vězně v koncentračních táborech. Po válce se mu podařilo uniknout spravedlnosti a pod falešnou identitou žil v Brazílii, kde v roce 1979 zemřel. Pověsti o jeho pobytu a smrti potvrdila až exhumace ostatků v brazilském městě Bertioga 6. června 1985, jejichž vědecká analýza DNA prokázala, že se jedná skutečně o tohoto zločince s přezdívkou "Anděl smrti".

Mengele byl v květnu 1943 poslán jako táborový lékař do koncentračního tábora v Osvětimi. Zde na příjezdové rampě osobně rozhodoval o tom, kdo půjde rovnou do plynové komory a kdo je způsobilý k práci či k jeho experimentům. Na židovských a romských vězních vykonával brutální experimenty a operace bez anestetik, zkoušel také například odolnost lidského organismu v ledové vodě nebo jak dlouho vydrží čerstvě narozené dítě bez matky. Posedlý byl především různými genetickými vadami a výzkumem dvojčat. Zabýval se možností, jak uměle zvýšit pravděpodobnost, že žena porodí dvojčata. Tím se měla zvýšit populace "vyvolené" árijské rasy. Osobně měl na svědomí přes 400 000 životů.

Po válce byl Mengele sice zajat, ale v létě 1945 byl omylem propuštěn na svobodu. Poté pod falešným jménem uprchl do Argentiny a později do Paraguaye, kde získal občanství. Poté, co izraelští agenti vypátrali a v květnu 1960 unesli z Argentiny do Izraele hlavního architekta vyhlazování Židů Adolfa Eichmanna, a narazili i na Mengeleho stopu (možnosti ho dopadnout se Mossad vzdal, aby neohrozil zadržení Eichmanna), prchl do Brazílie. Zde 7. února 1979 zemřel při koupání v Atlantiku v městečku Bertioga poblíž Sao Paula.

nacismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.