Waterloo po 200 letech
vyhlíží svého Napoleona

Waterloo po 200 letech
vyhlíží svého Napoleona

15. 6. 2015

Belgické městečko Waterloo se horečně připravuje na velké oslavy, jimiž si za několik dní připomene dvousté výročí jedné z nejslavnějších bitev historie. Doufá přitom, že si ji lidé konečně přestanou plést s londýnským nádražím či s albem švédské skupiny ABBA. Městečko s 30 000 obyvateli se 200 let poté, co získalo světovou proslulost, stalo elegantním předměstím 25 kilometrů vzdáleného Bruselu.

U příležitosti výročí bitvy z 18. června 1815 jsou tady výlohy obchodů plné dvourohých klobouků, císařů na bílém koni a vojáků Napoleonovy gardy řečených "grognards". "Bydlím ve Waterloo už více než 50 let a Napoleonův příběh znám hodně dlouho," říká penzista Antoine Delsemme. "Přitahuje to lidi, naše obec se proto ku prospěchu mnoha našinců, zejména obchodníků, stává známější," citovala jej agentura AFP.

V historii zůstalo zapsáno Waterloo, kde vévoda z Wellingtonu, velitel vojsk koalice evropských panovníků proti Napoleonovi, zřídil svůj generální štáb. Hlavní boje se však onoho červnového dne roku 1815 odehrávaly na území okolních obcí.

Musíte tedy zamířit o několik kilometrů směrem na jih, na planinu Mont-Saint-Jean, abyste mohli sledovat poslední přípravy na událost, která by měla přilákat na 200 000 lidí, z toho čtvrtinu cizinců.

Inferno po 200 letech

Místem pro zvukové a světelné představení nazvané Inferno, které se uskuteční 18. června, a pro dvě rekonstrukce bitvy, plánované na 19. a 20. června, je široké pole ve tvaru mísy s vysokými stromy. Již několik týdnů tu dělníci stavějí ocelovou tribunu o kapacitě 50 000 míst.

Pole sousedí s pahorkem, odkud Wellington řídil boje anglických jednotek. Nedaleko jsou dosud existující hospodářství Hougoumont a Haie-Sainte a lokalita La Belle-Alliance, dějiště zuřivých bojů, které se staly legendárními.

Právě v La Belle-Alliance si Wellington po vítězství potřásl rukou se svým pruským spojencem, polním maršálem Gebhardem Leberechtem von Blücherem, zatímco se Napoleon stahoval k Paříži, definitivně poražen poté, co ztroskotal útok jeho gardy na anglické pozice. Obou velkých rekonstrukcí bitvy se zúčastní přes 5000 nadšenců v dobových uniformách z 52 zemí, dále 360 koní nebo stovka děl. Akce připomenou střet, kdy po asi deseti hodinách zůstalo na bojišti na 45 000 padlých a zraněných.

Místo bitvy, které bylo desítky let ponecháno ladem, bylo s blížícím se výročím připravováno na příliv turistů. "Je třeba, aby i po oslavách zůstalo bitevní pole místem, kudy budou do Valonska směřovat proudy turistů," říká starostka Waterloo Florence Reuterová. Valonsko je frankofonní částí Belgie a je turisty méně navštěvované než Vlámsko.

Slavný Lev z litiny, vztyčený na vrcholku umělého pahorku postaveného v roce 1826 na bitevním poli, hledí stále s vyzývavě otevřenou tlamou směrem k Paříži. Některé později postavené budovy však byly strženy, aby lokalita znovu získala svůj původní vzhled.

V podzemí zde byl otevřen zcela nový Památník 1815, který oživuje mnoho technických vymožeností, zejména animované obrazy a 3D filmy. Turisté se zde mohou zcela ponořit do pekla bojů. Cílem je zvýšit počet turistů ve Waterloo na půl milionu ročně.

Napoleon
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.