Daruj krev s Českým rozhlasem
má přesvědčit hlavně prvodárce

Daruj krev s Českým rozhlasem
má přesvědčit hlavně prvodárce

28. 5. 2015

V pondělí 1. června bude zahájena hlavní část dlouhodobého projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“. V letošním roce se tvářemi kampaně stali opět redaktoři, reportéři a moderátoři Českého rozhlasu. Projekt je zaměřený především na prvodárce. Měl by je podpořit a pomoci jim překonat jejich obavy z darování krve.

„Akce ‚Daruj krev‘ patří již k tradičním projektům Českého rozhlasu, kterými se snažíme podpořit zájem o dobrou věc. Je součástí platformy ‚Pomáhejte s námi‘, díky které Český rozhlas dokázal v minulosti pomoci například lidem postiženým povodněmi. Těší mě, že se naši zaměstnanci do kampaně zapojují. Jejich příběhy a bariéry, které překonali, mají prvodárcům pomoci odstranit obavy, které většinou odběr krve provázejí,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan. 

Mezi nejčastější obavy prvodárců patří strach z bolesti, jehel, krve a nemocí. Samostatným tématem je i lenost či stereotyp „mě se to netýká“. Vizuálním znakem kampaně a projektu zůstává vyhrnutý rukáv na pravé ruce. Tvářemi kampaně se stali například moderátorka Dvojky Elen Černá či reportér Radiožurnálu Janek Kroupa. Český rozhlas s nimi připravil i speciální videospoty, které budou projekt podporovat na internetu a sociálních sítích

Projekt „Daruj krev s Českým rozhlasem“ se zrodil v Brně v roce 1992. I v letošním roce zůstává jeho generálním partnerem Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ta také pro bezpříspěvkové dárce umožňuje čerpat příspěvky až ve výši 3.000 Kč. Více informací lze nalézt zde.  

„Jsem rád, že už druhý rok má VZP možnost se do projektu zapojit. Loni, když jsme byli partnery poprvé, zaznamenala akce historicky nejlepší výsledky. Mimořádně mne těší, že více než 60 procent všech dárců, kteří loni přišli na transfuzní stanice, byli právě klienti VZP. Upřímně jim za to děkuji a stejně jako v uplynulých letech, i letos máme pro všechny dárce připravené speciální benefity v Klubu pevného zdraví,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Kampaň potrvá do 22. června. Právě v období projektu je možné darovat krev na většině transfuzních stanic v České republice.  Zájemci se mohou registrovat vyplněním formuláře, kde si mohou vybrat konkrétní lokalitu. Novinkou je v letošním roce aplikace JSEM DÁRCE. Na podporu dárcovství krve zde mohou zájemci vložit svou fotografii nebo použít aplikaci Instagram. Přichystaný je rovněž koncert pro dárce, který se bude ve spolupráci s partnerem projektu Mattoni konat 21. června od 20:00 na Staroměstském náměstí v Praze.

Záštitu projektu poskytly Ministerstvo zdravotnictví ČR, Světová zdravotnická organizace WHO, Ústav hematologie a krevní transfuze a Český červený kříž. Podporu projektu je možné vyjádřit na jeho facebookovém profilu. Další informace jsou k dispozici na  internetových stránkách www.darujkrev.rozhlas.cz.

krevní skupina zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%