ZOO Liberec má po desíti
letech mláďata bílého tygra

ZOO Liberec má po desíti
letech mláďata bílého tygra

3. 7. 2012

ZOO Liberec má po deseti letech další mláďata bílého tygra. Mluvčí zahrady Ivan Langr potvrdil, že čtyřletá samice Surya Bára porodila 1. července ráno tři koťata. Otcem je sedmiletý Paris.

O všechna se Surya Bára začala okamžitě starat. Porod byl podle mluvčího zcela přirozený, bez jakéhokoli zásahu člověka. „Vrh začal kolem půl osmé ráno, prvního potomka Surya porodila v běžné vnitřní ubikaci. Následně jej přenesla do speciálně připravené porodnice, kde také vzápětí vrhla druhé mládě. Poslední kotě přišlo na svět asi dvě hodiny poté. Všechna mláďata Surya nejprve olízala, poté jim dala pít mléko a nehnula se od nich ani na krok,“ popsal porod mluvčí.

Mláďata jsou dosud slepá, vidět by měla začít asi kolem dvou až tří týdnů. „Pohlaví malých tygrů se dozvíme do devíti týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení,“ vysvětlil Langr.

Tygry sleduje bez ustání hned trojice kamer, chovatelé v pavilónu zachovávají přísný klidový režim. „Z tohoto důvodu jsme pavilón šelem v neděli pro veřejnost zcela uzavřeli a otevřeme ho nejdříve v srpnu,“ upozornil mluvčí. Matku s mláďaty budou mít návštěvníci zoo možnost sledovat prostřednictvím obrazovky, která bude umístěna v pavilónu šelem nebo jeho blízkém okolí, sestříhaná videa budou umisťována i na facebookových stránkách facebook.com/zooliberec a zejména facebook.com/bilytygr.

Tři mláďata porodila Surya Bára i loni v říjnu, o potomky se ale jako prvorodička nestarala, takže mláďata nepřežila. ZOO Liberec se tehdy rozhodla do porodu nezasahovat a nechat samici mateřsky dospět. Chovatelé zároveň pečlivě vyhodnotili Suryino chování a připravili veškeré podmínky tak, aby bylo možné všemu v maximální míře ponechat přirozený průběh. Nedělní porod potvrzuje, že to byla správná cesta.

Koťata zatím jména nemají, podle Langra se ZOO Liberec rozhodla svěřit výběr jmen mláďat bílých tygrů do rukou veřejnosti. „V roce 2002 vzešla z veřejné soutěže jména Afrodita, Achilles a Artemis, která byla čerpána z řecké mytologie, letos bude situace o to těžší, že v první fázi budeme hledat tři mužská a tři ženská jména a výběr zúžíme teprve v druhé polovině prázdnin, až potvrdíme pohlaví koťat. Své tipy mohou zájemci posílat na e-mail marketing@zooliberec.cz až do 31. srpna, křtiny mláďat se uskuteční v první polovině září,“ řekl Langr.

Autor vítězného návrhu bude odměněn nejen účastí na křtinách a upomínkovými předměty, ale obdrží rovněž poukaz na zážitkový program Ošetřovatelem v ZOO.

ZOO zvířata
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.