Putování světem i sebou samým

Putování světem i sebou samým

27. 5. 2015

Putovat světem není jen tak. Putovat světem totiž znamená putovat především v sobě a objevovat, co je v nás dobré a špatné. Putovat světem prověří naši schopnost být trpěliví, tolerantní a pozitivně vnímaví k odlišnostem. Putovat světem znamená mít oči žasnoucího dítěte. Putovat světem znamená často bloudit a být nespokojený s nacházenou cestou. Putovat světem znamená uvědomovat si štěstí vlastního života. Putovat světem nás učí, jak být svému životu vděčný, i když nás třeba zrovna sžírá nespokojenost. Putovat světem znamená stále bloudit v neznámu a mít z toho potěšení. Potěšení z poznání.

Každý, kdo je jen trošku nespokojený, putuje a hledá, a často bloudí. Nesedí doma na zadku a neloupe buráky. Nicméně i to patří k životu. Ale pokud už jste trošku nespokojení, pak hledejte cestu k spokojenosti, která se projevuje trvalým štěstím uvnitř nás. Tak tedy vylezte před dům na zahrádku, podívejte se k plotu a řekněte si: Ňaňaňaňaňa, tam za těmi železnými šprlemi začíná nový svět. Přelezu a půjdu jím putovat a hledat, a třeba i bloudit, hlavně však, že půjdu hledat svou spokojenost a své štěstí uvnitř sebe.

Mám odvahu si přiznat, že štěstí uvnitř sebe třeba nenajdu, ale přesto půjdu a budu bloudit a hledat. Protože žít nešťastný znamená chodit ustavičně za něčím zadkem, a nikoliv za vlastním nosem. Protože žít nešťastný znamená vidět si sice na špičku nosu, ale už nevidět, co je za ní. Protože žít nešťastný znamená nikdy nezkusit prostrčit hlavu šprlemi plotu. Protože žít nešťastný znamená mít ruce špinavé od loupání buráků, a nevědět, že někde teče horská bystřina, která tu špínu smyje. Protože žít nešťastný znamená nevidět za obzor. Protože žít nešťastný znamená promarnit šanci za obzorem něco nebo někoho najít. Protože žít nešťastný znamená nebýt šťastný. A nebýt šťastný znamená nemilovat.

Putovat světem není jen tak. Putovat světem znamená bloudit a hledat. Hledat náš život. Pátrat po něm, nalézat ho, ztrácet a znovu nalézat. Nově ho objevovat tam, kde jsme ho včera neviděli. Objevovat ho v lásce, kterou nám dává. Protože život nás miluje, i když si to často nemyslíme a zlořečíme mu. Ale jeho láska na nás čeká tam někde a určitě počká, dokud k ní nedojdeme, protože ví, že jí tam přinášíme cosi, na co má smysl čekat. Že jí tam totiž přinášíme svou lásku.

A proto stojí za to putovat a bloudit světem. Pro tuhle vzájemnou čekající a dávající lásku života.

Pro tohle vzájemné štěstí. Pro štěstěnky v nás.

(Z chystané knihy Štěstěnky)

Z putování světem připojuji několik svých foto momentek, některé fotky jsou staršího data a nekvalitní, ale snad i tak dostatečně obrazné a přijměte pozvání na ostrov Zanzibar, jak jsem ho natočil... Hezkou podívanou a snad i něco navíc...

http://www.bushmanfilm.com/zanzibar/

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%