Bylinková sůl

Bylinková sůl

23. 5. 2015

Byli jsme před lety na nějaké zahraniční dovolené, nevím, kde už to bylo. Poslední den jsme šmejdili po obchodech, abychom našim doma koupili nějaké dárečky. Vždy se snažíme dovézt nějaké „jedlé“ dárky. Cetky ať si vozí každý sám.

Padla mi do oka sklenička s bylinkovou solí. Už jsem brala i druhou, ale ještě jsem mrkla na cenu a obě pěkně rychle vrátila zpět do regálu. Ta sklenička stála 2,5 eura (tehdy 25,-- Kč za euro), to se mi teda vzhledem k velikosti obsahu zdálo více než drahé. A nápad byl na světě. Doma na zahradě pěstuji už pár let bylinky. Proč si tu sůl nenamíchat? Od té doby pravidelně míchám bylinkovou sůl nejen pro sebe, ale i pro dceru, snachu a všechny své kamarádky i sousedky v domě. Dávám tu sůl jako dárky a míchám jí čím dál více, velká poptávka.

 

Tady je můj recept:

1/2 kg mořské soli s jódem – jemně mleté + stejný díl sušených bylinek: saturejka, oregano, petrželka, celerová nať, tymián, bazalka, rozmarýn, pažitka (mohou být i květy), cibulová nať, libeček, estragon, majoránka, šalvěj.

V mixéru je rozmixujte, smíchejte se solí a nasypte do čistých suchých skleniček se šroubovacím víčkem (tmavé sklo by bylo super). Vydrží, pokud ji nespotřebujete, ale samozřejmě nesmí navlhnout.

Pokud některou bylinku nemáte rádi, tak ji prostě vynechte a nebo dejte menší díl. Je to jen na vás, co si umícháte. Můžete míchat i jednodruhové soli, a nebo ti, kteří mají rádi feferonky, si mohou namíchat feferonkovou sůl. Fantazii se meze nekladou. Já se letos chystám na česnekovou sůl, tu jsem ještě nezkoušela. Doporučuji také smíchat sušený rozmarýn – podrcený – s hrubou mořskou solí, brambory rozvoní jedna báseň.

Na podzim si vždy suším bylinkový mix, a když mi namíchaná sůl dojde (obyčejně se ozve někdo z obdarovaných), tak není problém ji znova namíchat.

Tento recept je opravdu pro všechny, nemusíte mít zahrádlku, stačí nějaké bylinky na parapetě v květináči. A je to za babku!

Tak ať se vám daří, přátelé!

 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.