Zabít se nemusíte, spadnout ano

Zabít se nemusíte, spadnout ano

20. 5. 2015

V tuzemských domácnostech se úložný prostor skloňuje snad ve všech pádech. Prostě chybí. A tak se vrší skříňky vedle sebe, ale i na sebe. Jenže hledat něco ve výškách může být pěkně nebezpečné.

Můžete si stokrát říci, že máte k dispozici vhodné hliníkové schůdky s protiskluznými pásky a že na nich určitě neuklouznete. Problém tkví v takzvaném syndromu katedrál.

Toto označení mají na svědomí Japonci. Tak dlouho jezdili do Evropy a zuřivě fotili všechny hrady, věže, kostely a katedrály, až si lékaři všimli, že při těchto záběrech „s chutí“ omdlévají. Malí Asiaté zakláněli při focení hlavy, aby měli v hledáčku katedrálu celou – a následoval pád k zemi.

Za všechno může páteř

„S věkem totiž na páteři postupně přibývají výrůstky, které samy o sobě nebolí, ale mohou utlačovat své okolí,“ vysvětluje Helena Prokopová, která učí ergonomii na Mendelově univerzitě v Brně. „Částí krční páteře prochází párový orgán – cévy – zásobující mozek krví. Pokud máte tyto výrůstky na páteři, a ve vyšším věku jimi trpí skoro každý, a zakloníte hlavu nahoru třeba při věšení záclon nebo hledání věcí v horních skříňkách, stlačí vám výrůstky cévy. Může tak dojít k chvilkovému odkrvení mozku nebo dokonce mdlobě a pádu.“

Najít vhodnou variantu

Kuchyňské skříňky až ke stropu nebo vestavné skříně v ložnici se tak mohou proměnit v nebezpečnou past. První rada? Především se zbavit všechno nepotřebného, což bývá někdy problém, jsme prostě od přírody „sběrači“.

Zadruhé nedávat do horních skříněk nic, co pravidelně potřebujete. Vyndat krabice s vánočními ozdobami nebo formu na velikonočního beránka vám klidně může pomoci syn nebo dcera, když se zastaví na návštěvu. Vhodným typem spodních kuchyňských skříněk s plnovýsuvy získáte tolik místa na ukládání, že se možná vysokým skříňkám budete moci zcela vyhnout.

U skříní lze zase využít sklopné šatní tyče, takzvané pantografy. Pokud pak bude nejhůř a vy budete muset „nahoru“, mějte po ruce alespoň výše zmíněné kvalitní schůdky, nikdy nezkoušejte stoupat na různá štokrlátka a židle, na nichž snadno ztratíte „balanc“.

bydlení
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.