Muž, který stvořil
sochu Radegasta

Muž, který stvořil
sochu Radegasta

19. 5. 2015

Před půl stoletím, 19. května 1965, zemřel ve Spojených státech sochař Albín Polášek, autor známé sochy boha Radegasta, dnes už neodmyslitelně náležející k vrchu Radhošť v Moravskoslezských Beskydech. Třímetrová plastika pohanského boha, symbolu síly a moci Slovanů, byla na hřebeni posvátné valašské hory slavnostně vztyčena v roce 1931.

Originál, odlitý z umělého kamene, ale špatně odolával povětrnostním vlivům a také náporu turistů. Nyní stojí na kamenném podstavci jeho žulová kopie z dílny sochaře Jana Sobka. Původní socha dnes zdobí radnici v Poláškově rodišti Frenštátě pod Radhoštěm.

Polášek se narodil 14. února 1879. Už od dětství rád a dobře vyřezával a modeloval. Řezbářem se vyučil ve Vídni, poté studoval v Římě. Ve 22 letech odjel za oceán, kde studoval sochařství na Pensylvánské akademii krásných umění ve Filadelfii. Takřka 30 let vyučoval na výtvarné akademii v Chicagu. Posledních patnáct let života strávil v městě Winter Park na Floridě, po mozkové mrtvici upoután na invalidní vozík. Až do svých posledních dnů přesto zůstal velmi tvůrčím člověkem.

socha
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.