Diabetici mají nový
typ inzulínové pumpy

Diabetici mají nový
typ inzulínové pumpy

14. 5. 2015

Diabetici v Česku mohou nově dostat inzulínovou pumpu, která dodává tělu chybějící inzulín. Zároveň umí také dodávku sama zastavit, pokud data z průběžného měření ukážou, že kvůli nadmíře inzulínu hrozí prudký pokles cukru v krvi, který může vyústit až v bezvědomí či úmrtí pacienta. Poté co se hladiny upraví, pumpa dodávky obnoví. Pumpu představil Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde ji už dostaly dvě desítky pacientů. Nyní ji začínají nabízet i další velká centra v Česku zabývající se léčbou cukrovky. 

„Nový typ pumpy je pro pacienty pohodlnější a má funkci prediktivního zapnutí a vypnutí. Je to další krok na cestě k vývoji umělé slinivky,“ řekla přednostka Centra diabetologie IKEM profesorka Terezie Pelikánová. 

V Česku bylo v roce 2013 evidováno celkem 861 467 diabetiků. Inzulínem se léčilo 219 706 pacientů, nově byla cukrovka zjištěna u 72 600 lidí. Na nemoc v uvedeném roce zemřelo 25 508 lidí. 
Pumpa je vhodná pro pacienty s cukrovkou prvního typu. Těch je téměř 60 000, přičemž nemoc se u nich objevuje obvykle už v dětství, i když vzniknout může kdykoli. Tělo při nemoci začne tvořit protilátky napadající slinivku, která je zodpovědná za tvorbu inzulínu, a tím ji zničí. Inzulín je proto nutné dodávat těmto nemocným hned po zjištění cukrovky. V tom je rozdíl od diabetu druhého typu, který souvisí se špatným životním stylem. U tohoto typu cukrovky většinou stačí dieta a léky, někdy ale je nutná i dávka inzulínu. 

Jedním z prvních českých pacientů s novým typem pumpy je Martin Procházka, který diabetem prvního typu trpí od tří let. „Pumpu mám už skoro tři týdny. Je to pro mě obrovská změna. Postupně se mi daří dokonce dávky inzulínu snižovat, moje hodnoty cukru v krvi už jsou mnohem stálejší. Ještě před pár měsíci přitom moje denní křivka připomínala rozsypaný čaj,“ řekl. Ocenil hlavně to, že z naměřených dat umí pumpa předpovědět vývoj glykémie. „Miluji sport a díky tomuto systému už se nemusím bát, že bych zkolaboval,“ vysvětlil. 

cukrovka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%