Rozvzpomínání s Jiřím Pechou
v Divadle Husa na provázku

Rozvzpomínání s Jiřím Pechou
v Divadle Husa na provázku

24. 11. 2011

Milovníci románu Obsluhoval jsem anglického krále si jistě přijdou na své u představení Divadla Husa na provázku. Právě dílo Bohumila Hrabala posloužilo jako předloha pro divadelní text Rozvzpomínání - scénické vize života člověka ve Střední Evropě.

Na jevišti sledujeme příběh člověka vyvíjejícího se od snaživého pikolíka přes válečného kolaboranta, milionáře okradeného únorovým převratem až po dělníka v pohraniční oblasti. A právě v poslední úloze, v takřka naprosté izolaci šumavských lesů, si hrdina Jan Dítě uvědomuje cenu lidství a dopracovává se své podstaty. Inscenace měla premiéru v roce 1990, jde tedy o nejdéle hranou inscenaci Divadla Husa na provázku.  O výjimečnosti legendární inscenace podle novely Bohumila Hrabala svědčí především její dlouhý a neuvěřitelně pestrý život – na repertoáru divadla se udržela celých 25 let, což v historii moderního českého divadla nemá obdoby (na premiéru 30. dubna 1985 i se svou paní Eliškou do Brna přijel Bohumil Hrabal a nadšené obecenstvo odměnilo toto první představení více než čtyřiceti potlesky na otevřené scéně a téměř nekončícími ovacemi na jeho konci). Za čtvrt století, kdy se představení hraje, divadlo několikrát změnilo svůj název, a při generačních proměnách a změnách v souboru se v inscenaci postupně vystřídala celá řada provázkovských herců. Namátkou jmenujme alespoň některé z těch, kteří mezitím získali angažmá v jiných divadlech a městech nebo zemřeli nebo je prostě život odvál jinam: Vladimír Javorský, Petr Maláč, Miroslav Donutil, Lenka Loubalová, Ivana Kaslová, Eva Vidlařová, Mojmír Maděrič, Jaromír Dulava, Martin Havelka, František Kocourek, Dita Kaplanová, Václav Svoboda, Ivan Urbánek, Jan Leflík, Irena Žáčková, Roman Slovák, Jiří Vyorálek, Petr Jeništa…

Režisér Ivo Krobot obsadil do hlavní role Jiřího Pechu. Po jeho boku hrají mimo jiné  Jiří Hajdyla, Vladimír Hauser, Ivanka Hloužková, Ondřej Kokorský, Petr Oslzlý, Michal Bumbálek a další. 

divadlo představení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.