Má vlast je geniální dílo,
říká německý dirigent

Má vlast je geniální dílo,
říká německý dirigent

11. 5. 2015

Cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany je podle německého šéfdirigenta Thomase Hengelbrocka geniálním dílem, které bytostně vychází z kulturního povědomí a dějin českého národa. Je velmi potěšen, že může být se Symfonickým orchestrem Severoněmeckého rozhlasu u zahájení jubilejního 70. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Má vlast zahajuje festival tradičně 12. května. Poprvé v jeho historii ji přednese německý orchestr. 

Rovněž i toto těleso si letos připomíná 70 let od svého založení. Do Prahy navíc zavítalo v době oslav sedmdesátého výročí konce druhé světové války. „Já jsem coby Němec s polskými kořeny rád, že zde mohu být, protože se cítím jako Evropan,“ řekl vyhlášený šéfdirigent. 

Podle ředitele festivalu Romana Bělora je pozitivní, že byl německý orchestr pozván nezávisle na historických reminiscencích. „Můžeme to dnes brát naprosto svobodně, volně a bez předsudků a dívat se na spojení české a německé kultury jako na věci mimořádně inspirující,“ řekl. 

Pražské jaro již mnoho let zahajují vyhlášené zahraniční soubory, podle ředitele je nicméně náhoda, že na letošek padla volba na Němce. Je rád, že Smetanovo dílo může více proniknout na zahraniční pódia.

Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu hrál Mou vlast před Pražským jarem opakovaně v Hamburku a okolních městech a podle Hengelbrocka byl o ni velký zájem. Za nejdramatičtější a nejsilnější symfonickou báseň považuje Šárku, zároveň je pro něj impozantní interpretace Tábora a Blaníku. „Ty se mimo Českou republiku slýchají jen velmi málo,“ dodal.

Německý dirigent je znám svým zájmem o historicky poučenou interpretaci všech stylových epoch, i v Mé vlasti budou jeho hudebníci hrát na historické rohy a využívat techniky 19. století. 

Pražské jaro vážná hudba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.