Poděbradské dny poezie

Poděbradské dny poezie

1. 5. 2015

O setkání na párty i60 v Poděbradech ve dnech 24.4. - 26.4. 2015 bylo napsáno mnoho příjemného a milého od samotných účastníků. V pátek jsme si intenzivně povídali dlouho do noci při vínečku a bylo to bezva. Druhý den, zejména večer, jsme si zvolili volnější program a my jsme se rozhodly ve čtveřici Marika, Ingrid, Michaela a já navštívit zámek, kde se konaly 53. Poděbradské dny poezie. Od  20 hodin probíhal slavnostní večer předání Křišťálových růží. Ocenění předával starosta Poděbrad Ladislav Langr, ten, který nám poslal vtipnou zdravici na uvítanou do hotelu Junior.

Jako první - křišťálovou růži obdržela herečka, recitátorka, zpěvačka a šansoniérka paní Emília Došeková. V roce 1958 se stala členkou Divadla Andreja Bagara v Nitře, kde působila 15 let a odehrála více než 1400 představení. Její konečné  nalezení se  bylo v básních a zpívání šansonů. Do křesla usedla křehká 78letá žena, ovšem, když začala recitovat a nakonec zazpívala šanson, publikum jí tleskalo vestoje. Přiznám, že jsem měla slzy v očích, jak jsem prožívala její silné a nádherné vystoupení, byl to zážitek do hloubi duše.

Do druhého křesla usedl 80letý recitátor a populizátor poezie, jedna ze zakladatelských osobností hnutí malých divadel 60. let, pan Miroslav Kovářík. Byl vůbec první, kdo scénicky představil poezii  Václava Hraběte. Jeho nádherný, kultivovaný přednes poezie, který dokázal ztvárnit jako příběh, zvedl lidi ze židlí a vestoje jsme mu nadšeně tleskali.

Třetí křeslo obsadila paní Marie Málková - divadelní a filmová herečka a pedagožka. Vystudovala DAMU, prošla několika českými scénami. Třikrát získala cenu Alfréda Radoka za hlavní herecký výkon.

Během představování vystupoval s kytarou úžasně nadaný mladý muž, jménem Lukáš Sommer. Domnívám se, že byl jeden z mnoha studentů, kteří byli účastni na tomto slavnostním večeru, a hlediště jeho bravurnímu výkonu nadšeně tleskalo.

Po obdržení křišťálových růží aktéři šli zasadit skutečnou růži v zahradních prostorách zámku.

Byl to nádherný večer a skutečně skvělé zakončení našeho pobytu v Poděbradech. Děkuji!

i60 Párty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.